Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući trend

3. srpnja je bio najtopliji dan u povijesti: "To je smrtna presuda za ljude i ekosustave"

Ponedjeljak, 3. srpnja, bio je najtopliji dan ikada zabilježen na globalnoj razini, pokazuju podaci američkog Nacionalnog centra za okolišna predviđanja.

Prosječna globalna temperatura dosegla je 17,01 stupanj Celzija, nadmašivši rekord iz kolovoza 2016. od 16,92 stupnja, dok su se toplinski valovi širili svijetom.

Južni dio SAD-a zadnjih se tjedana muči pod intenzivnom vrućinom. U Kini je nastavljen dugotrajni toplinski val s temperaturama iznad 35 stupnjeva, a Sjeverna Afrika je zabilježila temperature blizu 50 stupnjeva.

Čak je i Antarktika zabilježila nenormalno visoke temperature. Ukrajinska istraživačka baza Vernadsky na argentinskim otocima bijelog kontinenta nedavno je oborila svoj srpanjski temperaturni rekord s 8,7 stupnjeva, piše Reuters.

"Ovo nije prekretnica koju bismo trebali slaviti", rekla je klimatska znanstvenica Friederike Otto s Grantham instituta za klimatske promjene i okoliš na britanskom Imperial Collegeu u Londonu. "To je smrtna presuda za ljude i ekosustave."

Pročitajte i ovo Polijevanje pivom do preplanulog tena - 2 SPF Širi se novi trend na TikToku: Polijevaju se po cijelom tijelu, stručnjaci poslali upozorenje

Znanstvenici kažu da su za to krive klimatske promjene, u kombinaciji s El Ninom.

"Nažalost, to obećava da će biti samo prvi u nizu novih rekorda postavljenih ove godine jer rastuće emisije [ugljičnog dioksida] i stakleničkih plinova zajedno s rastućim događajem El Nino podižu temperature na nove vrhunce", rekao je Zeke Hausfather, istraživač znanstvenik s Berkeley Eartha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene