Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan rezultat

Još nije jasno tko će biti novi predsjednik Crne Gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nije jasno tko je pobijedio na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. U izbornoj komisiji najavljuju rezultate u kasnim večernjim satima, no oporbeni kandidat tvrdi da ih neće priznati ako on ne bude proglašen pobjednikom.

Neizvjesnost nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori nastavila se i u ponedjeljak, a predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Ivan Kalezić izjavio je kako su do sada samo tri općinske izborne komisije, od ukupno 21, dostavile originalne zapisnike te da se rezultati mogu očekivati nakon što ih dostave i ostali, najkasnije do 20 sati, nakon čega DIK ima rok od 12 sati za objavu preliminarnih rezultata izbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Slika nije dostupna USTAVNA KRIZA Crna Gora ima novu vladu: Lekiću mandat za formiranje vlade dao parlament umjesto predsjednika

Oba predsjednička kandidata, Filip Vujanović i Miodrag Lekić u nedjelju navečer su se, na temelju neslužbenih rezultata svojih izbornih stožera, proglasili pobjednikom predsjedničkih izbora pa će Državna izborna komisija imati velik posao dok utvrdi konačne rezultate.

Vujanović je rekao da je osvojio 51,3 posto glasova od ukupnog broja izašlih birača, dok Lekić svoju pobjedu temelji na 97 posto prebrojanih glasova. Razlika se javlja kod tri biračka mjesta u općini Rožaje, na sjeveru Crne Gore, gdje su Lekićevi predstavnici navodno utvrdili nepravilnosti.

Međunarodna promatračka misija OESS-a, čiji su predstavnici nadgledali predsjedničke izbore u Crnoj Gori, priopćila je u ponedjeljak da na biralištima nisu zabilježili nepravilnosti koje bi ugrozile regularnost izbora.

"Misija nije primijetila nikakve nepravilnosti koje bi ugrozile izborni proces", kazali su na konferenciji za medije predstavnici Vijeća Europe i OESS-a dodajući da nisu službeno dobili prigovore u vezi s navodnom kupovinom osobnih karata, o čemu je govorila oporba. "Predsjednički izbori bili su profesionalno i efikasno organizirani", navodi se u izvješću međunarodnih promatrača.

>> Napeto u susjedstvu: Crna Gora s dva predsjednika

Zastupnici oporbenog Demokratskog fronta, saveza kojemu je na čelu Miodrag Lekić, objavili su u ponedjeljak da neće priznati rezultate izbora ukoliko pobijedi Vujanović te da će se žaliti Bruxellesu, najavivši da do daljnjega neće sudjelovati u radu parlamentarnih odbora, sukladno odluci donesenoj danas na sjednici čelništva ovoga saveza.

Prema preliminarnim podacima obaju stranačkih stožera, predsjednički kandidat Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović pobijedio je u 10 crnogorskih gradova, dok je njegov protukandidat Miodrag Lekić pobijedio u 11, uključujući i najveće crnogorske gradove Podgoricu i Nikšić.

Preliminarni podaci također pokazuju da je Vujanović dobio 162.015 glasova, a Lekić 154.242 glasova. Na nedjeljnim izborima, po tim podacima, izašlo je 64 posto birača, što je 6 posto manje nego na parlamentarnim izborima u listopadu prošle godine. Razlika između stranačkih podataka pojavljuje se kod pribrajanja rezultata na tri biračka mjesta na sjeveru zemlje za koja Lekićevi pobornici tvrde da je bilo izbornih nepravilnosti.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Državnu izbornu komisiju da odmah osigura prisustvo predstavnika Europske komisije (EK) i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kako bi detaljno pregledali kompletan materijal i utvrdili nesporan rezultat predsjedničkih izbora.

"Ovo je neophodno u cilju stvarnog napretka demokratskih procesa u Crnoj Gori, smirivanja eventualnih tenzija i jačanja povjerenja u institucije sustava", ocijenila je izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Čelnik Državne izborne komisije najavio je da će, bude li to moguće s obzirom na brzinu obrade rezultata, sazvati kasno navečer tiskovnu konferenciju kako bi objavio rezultate, no ako to ne bude moguće rezultati će biti objavljeni na internetskoj stranici komisije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene