Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jorasovi simpatizeri prosvjedovali pred parlamentom i hrvatskim veleposlanstvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko dvjesto simpatizera kontroverznog "borca za južnu granicu" Joška Jorasa okupilo se u četvrtak ispred zgrade državnog parlamenta u Ljubljani zahtijevajući od vlade da ne pristane da se u međunarodnu arbitražu o granici uključi Jorasova parcela južno od Dragonje koju smatraju nespornim slovenskim teritorijem.

Prosvjed je organizirao "Zavod 25. lipnja" predsjednika Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjana Podobnika, a pridružili su mu se i neki članovi Slovenske pučke stranke (SLS), te zastupnici dviju nacionalističkih frakcija u parlamentu, Sašo Peče i Zmago Jelinčič. Okupljeni oko parole "Želimo pravednu granicu" izjavili su da Sloveniji pripada cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more i da o tome s Hrvatskom ne može biti pregovora niti predaje tog spora međunarodnoj arbitraži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Joras: 'Nisam ni junak, ni čudak, već mali čovjek u borbi za pravnu državu' Slika nije dostupna Rupel ne pridaje važnost Jorasovu mitingu

Jorasov odvjetnik Daniel Starman izjavio je da je Joras prije dva dana primio odluku slovenskog suda u Piranu prema kojoj je Hrvatska dužna ukloniti žardinjere koje je postavila prije dvije godine kako bi mu zapriječila prolaz mimo graničnog prijelaza Plovanija, te da Joras namjerava pričekati kako će Hrvatska reagirati do sljedećeg četvrtka kada će ga u njegovoj kući u Mlinima posjetiti simpatizeri iz Slovenije.

Prosvjednici su se nakon toga uputili na drugi kraj Ljubljane, te ponovili prosvjed ispred zgrade hrvatskog veleposlanstva. Tom prigodom, kako se doznaje, nije zabilježen nikakav incident niti su prosvjednici pokušali stupiti u kontakt s osobljem ambasade. Oko stotinjak okupljenih nosilo je transparente, harmonike i nacionalna obilježja a predsjednik SNZ-a Marjan Podobnik pročitao je govor u kojemu je rekao da Slovenija ne želi tuđu zemlju, ali ne želi dati svoju i da želi dobre odnose s Hrvatskom.

Prosvjede ispred parlamenta i hrvatskog veleposlanstva pratio je velik broj novinara i domaćih televizijskih ekipa.

Prosvjed Jorasovih simpatizera i članova Podobnikove udruge održan je u povodu zasjedanja parlamentarnog odbora za vanjsku politiku na kojemu je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izvijestio o postupcima koje je prihvatila Vlada za rješavanje otvorenih graničnih pitanja s Hrvatskom, te o skorašnjem prvom sastanku međudržavnog slovensko-hrvatskog povjerenstva na kojemu bi dvije države trebale početi s postupkom koji će omogućiti iznošenje spornih graničnih pitanja pred međunarodnu arbitražu ili pravosudnu instituciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene