Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski ribolovac

Jezivo stvorenje pronađeno u rijeci, zovu ga "riba vampir"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bitanski ribolovac podijelio je fotografiju pretpovijesne ribe koja obilazi britanske rijeke, ali izgleda kao nešto što biste pronašli u horor filmu.

Britanski ribolovac Craig Evans već sedam godina vodi obalne ture u jugozapadnom Walesu, ali do sada nije susretao nikakva neobična stvorenja. Do sada, jer je prije dva dana na svom Instagram profilu podijelio upečatljivu fotografiju. Naišao je na ribu koja sa svojim mnogobrojnim zubima poredanima u krug izgleda krajnje jezivo.

Evans je za MailOnline rekao da morske lampuge, kako se zovu ova čudna morska stvorenja, postoje već 340 milijuna godina, mogu narasti do 120-ak centimetara u duljinu i loviti veće ribe, koristeći svoje sitne, ali oštre zube da im sišu krv.

Međutim, drevne ribe - poznate i kao 'ribe vampiri' - žive kratko.

"One se mrijeste u svibnju ili lipnju i umiru ubrzo nakon toga, danima kasnije", pojasnio je robolovac.

Stvorenja mogu plivati ​​samo u brzim vodama bez barijera i, kaže Craig, jedine životinje koje će ih pojesti su vidre, a čak se i one usuđuju grickati samo zadnjih nekoliko centimetara njihova repa.

Pročitajte i ovo Ubijena beba Teško ubojstvo 20-godišnjakinja priznala ubojstvo bebe, majka je još dvoje jako male djece: "Treba ispitati supruga"

Morske lampure su paraziti i najčešće se nalaze uz obale Sjeverne Amerike, Europe i u području Velikih jezera. Žive u moru dok nisu spremni za mrijest, a tada se sele u rijeke i tamo plivaju uzvodno.

Evans tvrdi da su drevne vrste riba bez čeljusti zapravo znak zdravog ekosustava, ali priznaje da su takva bića vjerojatno inspirirala više od nekoliko znanstveno-fantastičnih filmova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene