Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZNEMIRAVANJE GRAĐANA

CNN: Kina širi svoje policijske stanice u inozemstvu, među njima je i jedna u Hrvatskoj

Nove detalje o kineskim inozemnim policijskim stanicama ponovno je otkrila skupina za ljudska prava locirana u Madridu, Safeguard Defenders. Dotakli su se i pozadine zajedničkih policijskih inicijativa između Kine i Italije, Srbije, Rumunjske te Hrvatske.

Kina širi svoje policijske stanice u inozemstvu. Otvorili su ih do sada više od 100 diljem svijeta kako bi pratili, uznemiravali i u nekim slučajevima vraćali u Kinu svoje državljane u egzilu.

Skupina za ljudska prava locirana u Madridu, Safeguard Defenders je su u rujnu, pretraživajući dostupne kineske dokumente istaknuli postojanje 54 takve institucije u svijetu, a u novom izvješću su to nadopunili s njih još 48. Dotakli su se i pozadine zajedničkih policijskih inicijativa između Kine te Italije, Srbije, Rumunjske i Hrvatske.

Dodali su i da je Kina prisilno vratila nekoliko svojih izbjeglica iz Španjolske, Francuske i Srbije. Saznanja Safeguard Defenders do sada su dovela do pokretanja istraga u 13 država jer su neprijavljene konzularne aktivnosti nezakonite. U Irskoj je jedna takva ispostava zatvorena.

No neke države, primjerice Italija, nisu pokrenule istrage bez obzira na otkrića postojanja takvih organizacija u svojoj državi. CNN kao policijsku aktivnost Kine navodi sudjelovanje kineskih policajaca u akciji "Sigurna turistička destinacija 2022."

Dodaje se kako su 2018. i 2019. godine Hrvatska i Srbija s kineskim predstavnicima potpisali sigurnosne bilateralne sporazume koji su dio kineske inicijative i umotvorine kineskog predsjednika Xi Jingpinga "Belt and Road".

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj ophodnji s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba još u srpnju ove godine, javljaju kineski mediji.

Dužnosnik zagrebačke policije s kojim je razgovarala kineska agencija Xinhua rekao je da su patrole ključne za "zaštitu i privlačenje stranih turista".

Reutersovo izvješće iz 2019. kaže da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroli u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priljeva kineskih turista. Jedan je srpski policijski časnik naglasio da Kinezi nisu imali ovlasti za uhićenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna poruka Kina voljna surađivati sa Sjevernom Korejom na svjetskom miru

Kina demantira

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u studenom: "Nadamo se da će relevantne strane prestati rovariti kako bi se stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo".

Umjesto toga, Kina je tvrdila da su spomenuti objekti administrativna središta, postavljena kako bi se pomoglo kineskim iseljenicima u poslovima poput obnove njihovih vozačkih dozvola. Kina je također rekla da su ovi uredi odgovor na pandemiju koronavirusa, zbog koje su mnogi građani zaglavili u drugim zemljama i izvan Kine, te da nisu mogli obnoviti dokumentaciju.

Kada mu se CNN u studenome obratio u vezi s izvornim optužbama Safeguard Defendersa, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da prekomorske postaje vode volonteri. Međutim, posljednje izvješće organizacije tvrdi da je jedna policijska mreža koju je ispitala zaposlila 135 ljudi za svoju 21 postaju. Organizacija je također došla do trogodišnjeg ugovora za djelatnika angažiranog na prekomorskoj postaji u Stockholmu.

Njezin cilj je osnažiti kinesku prisutnost u svijetu investirajući u 150 država. Christopher Wray, direktor FBI-ja je prošlog mjeseca izrazio zabrinutost zbog ove situacije.

"Nečuveno je pomisliti da bi kineska policija pokušala otvoriti, primjerice, trgovine u New Yorku bez odgovarajuće koordinacije. Tako krše suverenitet i zaobilaze procese pravosudne suradnje i provedbu zakona", smatra Wray.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Kini Relativiziranje problema Prosvjedi zbog mjera protiv korone šire se zemljom, a političari tvrde: "Problemi nisu zbog prevencije"

Pritisak kineskih agenata započinje telefonskim pozivima, zatim kreću zastrašivati rođake žrtve u Kini i prijetiti kako bi ju nagovorile na povratak, opisuje direktorica Safeguard Defendersa Laura Harth.

"Kina ne skriva što radi. Oni sami kažu da će proširiti te operacije pa to moramo shvatiti ozbiljno. Ovdje se radi o ljudskim pravima i održavanja vladavine prava, kako za ljude iz Kine, tako i za sve ostale širom svijeta. To zemlje moraju shvatiti", zaključila je Harth.

Ministarstvo unutarnjih poslova o ovoj je temi poslalo odgovor na upit DNEVNIK.hr-a. U cjelosti ga možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene