Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz propusta

Je li se mogao spriječiti teroristički napad u Bruxellesu? "Napadač je bio poznat vlastima zbog sumnjivih aktivnosti…"

Pucnjava u Bruxellesu
Pucnjava u Bruxellesu Foto: Afp
Belgijske obavještajne službe suočene su s kritikama jer nisu uspjele spriječiti teroristički napad u kojemu su ubijene dvije osobe. Uzbuna u zemlji je na visokoj razini.

Belgija, ali i ostatak Europe je na oprezu nakon što je 45-godišnji Tunižanin automatskim oružjem ubio dvojicu Šveđana, a trećega ranio. U objavljenoj videosnimci tvrdi da je počinio pokolj kako bi osvetio ime muslimana.

Mnogi se pitaju je li se teroristički napad mogao spriječiti. Napadač je u Belgiji bio nelegalno. 2020. godine odbijen mu je zahtjev za azil, ali nije deportiran jer je nestao.

Niz propusta belgijskih vlasti

Belgijski dužnosnici znali su sve o napadaču, ali ga nisu mogli zaustaviti. To povlači pitanje o ponovnim nedostacima sustava, nakon golemih obavještajnih propusta i terorističkih napada koji su ubili stotine ljudi Bruxellesu i Parizu 2015. i 2016. godine.

Napadača su pratile belgijske vlasti od 2016. zbog navodnih veza s džihadizmom, priznali su belgijski dužnosnici, prenosi Politico.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća u mjestu Prugovo drama u Prugovu U sudaru poginule dvije sestre, vozač pobjegao i zaključao se u kuću: "Bio je pod utjecajem alkohola"

Brojne obavještajne službe u zemlji nekoliko su puta obaviještene da je muškarac potencijalno opasan. Također je živio u zemlji ilegalno i trebao je biti deportiran nakon što mu je odbijen zahtjev za azil 2020. godine. Na njegovu adresu u briselskoj četvrti Schaerbeek poslano mu je službeno pismo u kojem mu se nalaže da napusti Belgiju. No, prema riječima državne tajnice za azil i migracije Nicole De Moor, pismo nikada nije predano jer on nije bio kod kuće u vrijeme isporuke.

Umjesto toga proveo je noć u bijegu prije nego što ga je policija ustrijelila.

Nije dodan na listu za praćenje terorizma

"45-godišnjak nije ranije osuđivan, ali je bio poznat vlastima zbog niza sumnjivih aktivnosti, uključujući sumnju na trgovinu ljudima i prijetnju sigurnosti države", izvijestio je ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne.

Pročitajte i ovo Svečano puštanje u promet državne ceste DC403 - 3 "Mediteranska cesta" Plenković otvorio najskuplju prometnicu u zemlji: Gotovo je cijela u zraku ili pod zemljom

"Belgijske vlasti su u srpnju 2016. od policije u drugoj, neimenovanoj zemlji, prvi put dobile vijest o napadaču da je imao radikalizirani profil i da je razmišljao o odlasku u zonu sukoba radi džihada", rekao je Van Quickenborne.

Tvrdi da su obavještajne službe u to vrijeme bile preplavljene desecima takvih izvještaja dnevno. "Iako je bio poznat policiji, nije bilo konkretnih pokazatelja njegove radikalizacije", dodao je.

Ipak, ime ubojice nikada nije dodano na saveznu listu za praćenje terorizma, koja je stvorena za praćenje aktivnosti nakon terorističkih napada na zračnu luku u Bruxellesu i stanicu metroa 2016. godine.

Ranije je bio uhićen

Ove godine Tunižanin je bio uhićen i ispitan od strane policije nakon što je navodno prijetio stanovniku centra za azilante.

Belgijski savezni zastupnici tijekom dana će raspravljati o tome kako ilegalni stanovnik kojeg se prati s više strana ipak može izvesti teroristički napad.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene