Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno diskusiji

Je li Rusija i dalje prava svjetska sila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li Rusija još uvijek prava svjetska sila u 2015., otvoreno je za diskusiju - smatra James Nixey, stručnjak za Rusiju.

Pojedine činjenice dobre su u argumentaciji Rusije kao svjetske sile. No, kako zapravo izgleda realna situacija, obrazložio je James Nixey, voditelj programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Aleksej Navaljni Patriot Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju, otkriveno kada će biti objavljena: "To je potpuna priča o njegovu životu"

- Rusija je i dalje jedna od najvećih svjetskih ekonomija i najveći proizvođač nafte
- Ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a
- Njezin nuklearni arsenal se progresivno modernizira
- Stalno povećava potrošnju za obranu

Međutim, ekonomski temelj polako opada. Ruska ekonomija je 10. najveća u svijetu, u kojem se proizvodi malo od vrijednosti veće od ugljikovodika. Korupcija odnosi veliki ekonomski danak, zemlja  ostaje pod teretom infrastrukture iz sovjetske ere te njezina sposobnost da se suoči s obrazovnim i zdravstvenim potrebama svoje populacije ubrzano opada.

Nemoguće je zanijekati sljedeće:

- Rusija se smatra velikom silom – to je neupitno u cijeloj zemlji
- Kina je već odavno zasjenila Rusiju kao druga svjetska sila, odmah iza SAD-a

Unatoč svemu onome za što se Rusija smatra, kada je riječ o rebalansiranju prioriteta prema Aziji, od vremena svađe oko Ukrajine, ona se još uvijek uspoređuje sa Zapadom te posebno SAD-om.

Bez obzira na sve, Rusija je jasan euroazijski pol u svjetskoj politici, koja nije saveznik niti Europi niti Aziji, već traži utjecaj i ondje i svugdje. Članica je Bricsa (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), skupine sve jačih sila. Sigurno je da trenutačno nema želju biti dio Europske unije.

Rusija je tijekom godina pokušavala ostvariti vlastite alternative, a posljednja je bila Euroazijska unija, dizajnirana kao protuteža i oslobođena tereta zapadnih normi i vrijednosti.

Hoće li imati dulji život od svojih prethodnika, uzimajući u obzir propadajuća ruska ekonomijska bogatstva, tek će se vidjeti. Rusku misiju u potrazi za utjecajem teško je razabrati. Ona je najrazmetljiviji neprijatelj promocije demokracije.

Njezina strana pomoć je minimalna, a njezin prilog UN-ovim mirotvorcima je umanjen od 1990-ih.

Do kampanje u Siriji, Rusija je o sebi govorila kao o globalnoj sili, ali se ponašala kao regionalna. Njezin najveći izazov je sačuvati globalnu važnost dok je većina relevantnih indikatora opadal,o a njezinih je saveznika svega nekoliko, objavio jeiPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

"> BBC.

 

Za neke, ruska prirodna i povijesna nadmoć znači da će uvijek biti ključni igrač. Drugi se boje da bi Rusija riskantnim vanjskopolitičkim advanturizmom mogla kompenzirati svoje slabosti. Za mnoge ona radi upravo to.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene