Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pragu otkrića stoljeća

Je li ovo lijek? Još dva muškarca oslobođena virusa HIV!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva muškarca koja su obojica bila zaražena HIV-om i imala rak, vjerojatno su oslobođena virusa. Ovo daje nadu da su znanstvenici na pragu otkrivanja lijeka za virus koji uzrokuje AIDS.

Liječnici s rezervom govore o njihovu potpunom izlječenju, ali dvije godine nakon transplantacije koštane srži, nigdje u njihovu tijelu više nema nikakve naznake HIV-a.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni"

>> Prvi čovjek izliječen od AIDS-a: I dalje sam HIV negativan!

'Svi znaju za berlinskog pacijenta. Željeli smo vidjeti može li jednostavnije liječenje imati iste rezultate.', rekao je dr. Daniel Kuritzkes koji je nadgledao studiju. Pacijenti oboljeli od AIDS-as podložni su bolestima raka, pa uglavnom prestanu uzimati lijekove za HIV prije nego počnu s liječenjem raka. 'To pomaže virusu da se vrati u njihovo tijelo i napadne donatorske stanice.', dodaje Kuritzkes.

Oko 34 milijuna ljudi zaraženo je HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS. Od AIDS-a je dosad umrlo 25 milijuna ljudi. Ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, ali koktel lijekova nazvan antiretroviralna terapija (ART) može donekle kontrolirati virus i održavati zdravlje pacijenata.

No, bez obzira koliko dugo pacijenti koristili ART, nisu izliječeni. Znanstvenici pokušavaju otkriti način kako trajno odstraniti virus iz tijela. Ova trojica muškaraca pružaju nadu u pronalazak pravog lijeka za HIV.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene