Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja: Smrt Kim Jong Ila, puč ili nešto treće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se ‘važna poruka’ koju je Sjeverna Koreja najavila svojim veleposlanicima. Azijski mediji nagađaju kako je poruka koju će diplomati dobiti sutra vezana za moguću smrt 'osebujnog' predsjednika Kim Jong Illa.

Japanske novine spekuliraju kako bi najava vijesti mogla biti vezana za Kim Jong Illovu smrt ili promjene u vladi zbog mogućeg puča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najdraži sin' Kim Jong-un sjevernokorejski nasljednik? Slika nije dostupna Misterij čelnika Sjeverne Koreje!?

Budući da se 66-godišnji Kim nije pojavljivao u javnosti od sredine kolovoza, a nije prisustvovao ni na paradama dva važna nacionalna praznika, spekuliralo se da je ozbiljno bolestan.

SAD i Južna Koreja tvrde kako je doživio moždani udar, te da je bio podvrgnut operaciji mozga, ali ovu je informaciju odlučno odbacila Sjeverna Koreja.

U poruku koju bi sutra trebala primiti sjevernokorejska veleposlanstva, navodno bi trebala biti uključena i informacija o isključenju stranaca iz zemlje.

>> Televizija objavila fotografije Kim Jong Ila, ne zna se kada su snimljene

>> Kim Jong Il se navodno oporavlja od moždanog udara

>> Sjeverna Koreja opovrgava zdravstvene probleme Kim Jong Ila

Japanski mediji citiraju nekoliko izvora koji smatraju da bi se poruka mogla odnositi na zdravlje Kim Jong Illa ili odnose sa susjednom Južnom Korejom. Ipak, neimenovani dužnosnik Južne Koreje kaže kako na granici sa Sjevernom Korejom nisu primjećena neobična kretanja.

Sjevernokorejskim diplomatima je rečeno da se drže svojih veleposlanstava u iščekivanju 'važne poruke'.

Više neimenovanih izvora 'povezanih s tim pitanjem' je reklo da je spomenuti naputak diplomatima prenesen u posljednjih nekoliko dana.

Što se odnosa dviju Koreja tiče, Pyongyang je u četvrtak zaprijetio prekidom odnosa sa svojim južnim susjedom zbog tvrdih stavova i politike koju zagovara južnokorejski konzervativni predsjednik Lee Myung-bak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene