Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kim Jong Il se navodno oporavlja od moždanog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Il oporavlja se od moždanog udara i može razgovarati, ali povremeno ima grčeve, izvijestio je u petak najnakladniji južnokorejski list "Chosun Ilbo" pozivajući se na diplomate u Pekingu.

Predstavnici kineske tajne službe pretpostavljaju da će se Kimovo stanje još pogoršati, što bi dugročno moglo ugroziti njegovu sposobnost vođenja države, piše list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajanstveni vođa Novog vođu Sjeverne Koreje nitko do sada nije vidio Slika nije dostupna Boji se letenja Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il doputovao vlakom u Kinu

Visoki kineski državni dužnosnik susreo se s Kimom Jongom Ilom u Pjongjangu nekoliko dana uoči proslave 60. obljetnice osnutka komunističke Sjeverne Koreje, objavio je "Chosun Ilbo".

Kineski je dužnosnik nakon toga u izvješću naveo da su "grčevi" spriječili Kima da sudjeluje na proslavi u utorak.

Odsutnost 66-godišnjeg diktatora na svečanoj paradi u Pjongjangu pojačalo je nagađanja o njegovu zdravstvenom stanju. Tjednima prije toga Kim nije viđen u javnosti.

Po podatcima južnokorejske tajne službe Kim je sredinom kolovoza doživio moždani udar, nakon čega su ga operirali specijalisti iz Kine i Francuske. Stanje mu se nakon operacije poboljšava, a u Sjevernoj Koreji nema znakova "bezvlašća i borbe za moć", tvrde pripadnici južnokorejskih tajnih služba.

Jedan sjevernokorejski dužnosnik u srijedu je odbacio nagađanja o bolesti "voljenog vođe", tvrdeći da je to urota protiv njegove države.

Kim se oporavio do te mjere da može samostalno prati zube i kretati se, izjavio je jedan južnokorejski dužnosnik, dodavši da bi kronične tegobe, poput primjerice dijabetesa, mogle spriječiti potpun oporavak sjevernokorejskog diktatora.

Kim Jong Il se na čelu međunarodno izolirane Sjeverne Koreje nalazi od smrti svoga oca "vječnog predsjednika" Kim Il Sunga.

Za razliku od smjene vlasti nakon očeve smrti, kad je Kim Jong Il već godinama bio pripreman za dužnost predsjednika, pitanje njegova nasljednika nije riješeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene