Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najdraži sin'

Kim Jong-un sjevernokorejski nasljednik?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treći sin sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila dobio je položaj u najmoćnijem tijelu u državi, Nacionalnom vijeću za obranu, što bi mogao biti znak da je određen za nasljednika svome ocu, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kim Jong-il, apsolutni vladar Sjeverne Koreje od smrti svoga oca Kim Il-sunga 1994. godine, ima tri sina, ali o njima se u javnosti malo zna. Nagađanja o njegovom nasljedniku sve su intenzivnija otkako je prošle godine pretrpio moždani udar. Agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovane izvore u Pjongjangu, javlja da je najmlađi sin, 26-godišnji Kim Jong-un imenovan na nižu dužnost u Nacionalnom vijeću za obranu samo nekoliko dana prije nego što mu je otac treći put izabran za predsjednika toga tijela 9. travnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iscrpila ga Kina Zbog Kimove bolesti Sjeverna Koreja još bez službennog nasljednika Slika nije dostupna Boje se za ušteđevinu Sjevernokorejci drapaju novčanice s likom predsjednika

Prema sjevernokorejskom ustavu, Nacionalno vijeće za obranu najviše je vladino tijelo i Kim Jong-il preko njega vlada zemljom. Yonhap piše kako će Kim Jong-un postupno napredovati na hijerarhijskoj ljestvici u Nacionalnom vijeću i tako se pripremati za preuzimanje države.

>> 'Sankcije ćemo shvatiti kao objavu rata i nemilosrdno odgovoriti'

>> Kim Jong Il izabran na čelnu dužnost u Sjevernoj Koreji

O Kim Jong-unu gotovo se ništa ne zna. Poznato je da se školovao u Bernu u Švicarskoj i navodno odlično govori engleski i njemački. Bivši Kim Jong-ilov osobni kuhar Japanac Kenji Fujimoto, koji je prije nekoliko godina pobjegao iz Sjeverne Koreje, u svojim je memoarima napisao da Kim Jong-un izgleda i ponaša se kao svoj otac i da nema nikakve sumnje da je on liderov najdraži sin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene