Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizaran zahtjev

Suci se odbili očitovati: Je li čimpanza osoba?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje američkih sudaca odbilo je proučiti zahtjev udruge za zaštitu životinja koja je tražila da se čimpanze pred zakonom proglasi osobama.

Branitelji udruge u svoje su se ime pozvali na propis habeas corpus koji kaže da je temeljno pravo čekati suđenje na slobodi. No, troje sudaca je ocijenilo njihov zahtjev neprihvatljivim uz obrazloženje da se habeas corpus ne može primijeniti na životinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Borbeni zrakoplov Su-34 Snažan udarac za Ruse Ukrajinci uništili tri ruska zrakoplova: Gubitak težak 100 milijuna eura

Čimpanzu odgajali kao svoje dijete, davali joj alkohol i marihuanu

'Non Human Rights Project' predao je zahtjev u tom smislu trima sudovima države New York kako bi četiri čimpanze Tommy, Kiko, Hercules i Leo mogli uživati 'slobodu kretanja' i tako izaći iz zatočeništva na koje su trenutačno 'osuđene'.

Tommy je u kavezu u naselju kamp-prikolica, Kiko je kod fizičke osobe, a Hercules i Leo žive u istraživačkom institutu na Long Islandu.

Udruga će se žaliti. 'Borba da se toj iznimnoj životinji prizna status osobe tek počinje', reagirao je predsjednik udruge Steven Wise. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene