Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdnost pravosuđa

Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Suci koji zbog sumnje na kršenja zakona ili sudske etike završe pod suspenzijom imaju pravo na pola plaće dok god se sudski postupak ne okonča.

Državno sudbeno vijeće (DSV) prošle je godine pokrenulo 12 stegovnih postupaka protiv sudaca. Jedan je dobio ukor, u četiri slučaja kažnjeni su novčanim kaznama, u pet predmeta stegovni je postupak obustavljen, a u sedam predmeta su oslobođeni.

U 52 predmeta u protekloj godini DSV je odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv sudaca, u dva je predmeta odobreno lišenje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora, a u 32 predmeta je zahtjev odbijen, dok su preostali predmeti u trenutku objave izvješća i dalje bili u tijeku, piše Novi list. 

Posebno su zanimljiva dva postupka. Jedan koji se vodi protiv jedne zadarske sutkinje, koji je pokrenut prije sedam godina zbog primanja mita i zlouporabe položaja i vlasti. Sutkinji Stalne službe u Benkovcu zadarskog Općinskog suda na teret se stavlja da je od početka veljače 2016. do 3. studenog 2016. u zamjenu za novčanu nagradu požurivala određene predmete.

Pročitajte i ovo Gori zgrada u Valenciji - 4 Sablasni prizori u Španjolskoj VIDEO/FOTO Požar progutao zgradu od 14 katova: ''Vidjela sam ljude koji su spaljeni i viču upomoć s balkona''

U drugom slučaju sutkinja zadarskog Trgovačkog suda od svibnja prošle godine suspendirana je zbog krađe u trgovačkom centru Supernova.

Tereti je se da je u dva navrata, odnosno do 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz jedne trgovine u najvećem zadarskom trgovačkom centru otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti od 267 eura.

S odjeće je uklonila sigurnosne etikete i zaštitu, a u drugom takvom pokušaju zaštitari su je zaustavili i prijavili policiji. Prijeti joj kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teška nesreća VIDEO Ovako izgleda lančani sudar više od 100 automobila: Ima ozlijeđenih

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode

No obje sutkinje primaju pola sudačke plaće, što u prijevodu znači da su za nerad plaćene više od iznosa medijalne neto plaće, koja je u studenom 2023. godine iznosila 1030 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene