Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Upoznao je i moje golo tijelo'

Čimpanzu odgajali kao svoje dijete, davali joj alkohol i marihuanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
James Marsh, britanski redatelj, snimio je film o čimpanzi Nim te 70-tih godina prošlog stoljeća njime stekao slavu u SAD-u.

Pročitajte i ovo Svjetski dan romskog jezika - 5 Romski jezik O jeziku i identitetu: Priča koja je krenula iz Hrvatske - znate li što je romani ćib? Ilustracija Nikad se ne zna Indijska policija osigurala se za slučaj da se vratimo u 19. stoljeće

Godine 1973. čimpanzu su kao mladunče staro svega nekoliko dana otrgnuli od majke i doveli u New York. Sve se to dogodilo s ciljem da hipi znanstvenici, na čelu s psihologom Herbom Terraceom, dokažu kako čovjek i majmun mogu komunicirati.

Nima su počeli odgajati kao vlastito dijete, a ideja je bila da se čimpanzu nauči znakovni jezik. Terrance je za Nimovu majku izabrao bivšu studenticu i ljubavnicu Stephanie LaFarge te uselio čimpanzu u njezinu kuću na Manhatannu gdje je živjela s suprugom i sedmero djece.

No, Stephanie se nije pokazala kao dobar odabir. Nije pratila Nimov razvoj, no redovito ga je dojila, davala mu alkohol i marihuanu. ak mu je, kada je ušao u pubertet, dala da 'istražuje' njezino nago tijelo. Naglasila je da nikada s njim nije imala seksualne odnose. Nimove prve riječi koje je naučio na znakovnom jeziku bile su piti, jesti, ja, Nim i zagrljaj.

Herb nije bio zadovoljan načinom na koji se Stephanie odnosila prema čimpanzi te ju je prebacio kod znanstvenice Laure-Ann Petitto. Ubrzo je Nim postao slavan te je redovito dobivao angažmane u reklamama, serijama i filmovima.

Porastom slave postao je sve agresivniji. Vezao se za Lauru-Ann i postao posesivan i ljubomoran. Laura-Ann u to je vrijeme započela vezu s Herbom te je jednog dana izašla iz stana kako bi se s njim našla. Nim, koji je trebao ostati sam, skočio je za njom s drugog kata, srušio ju na pod i počeo glavom udarati  o tlo. Jedva su je spasila četiri muškarca.

Zario joj zube u lice

Izuzetno agresivan bio je i prema svojoj trećoj majci, profesorici znakovnog jezika Renee Falitz. Njoj je zario zube u lice. Uvidjevši da je izuzetno opasan, znanstvenici su prevezli Nima u Oklahomu. Tek je tada uslijedio šok zato što Nim nikada prije nije vidio čimpanze.

Dok ga je njegova ljudska obitelj napuštala, Nim je jezikom znakova pokazivao da želi da ga zagrle. To bi se možda moglo protumačiti kao dokaz da je eksperiment uspio, no ipak nije tako.Terrace je analizom zaključio da čimpanze ne mogu koristiti znakovni jezik. Ono što mogu jest oponašati znakove ulčitelja kako bi dobili neke stvari.

Nim je na kraju završio u istraživačkom centru za AIDS i hepatitis. Bivši zaposlenik se prisjetio kako je Nim s njim pokušavao komunicirati kroz kavez. Zadnje godine života Nim je proveo u prihvatilištu u Teksasu. Godine 2000 preminuo je od infarkta, a na sprovod mu je došla samo prva majka, Stephanie. 'Nanijeli smo mu veliku štetu, sve je to bilo pogrešno', zaključila je Stephanie.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene