Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna prijetnja

Japanski premijer prozvao Kinu jer su radarskim snopom 'osvijetlili' japanski brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je 'opasnim činom' odluku kineske fregate da usmjerenim radarskim snopom 'osvijetli' jedan brod japanske ratne mornarice.

Tzv. 'zaključavanje' radara na cilj obično prethodi ispaljivanju oružja, koje je navođeno radarskim snopom, pa takav potez vojske tretiraju kao - prijetnju napadom, prenosi BBC.

Premijer Abe rekao je u parlamentu kako je potez mogao dovesti do 'nepredvidljive situacije' i pozvao Kinu na 'suzdržanost'. I SAD je izrazio zabrinutost zbog incidenta, koji dolazi u vrijeme rastuće napetosti između Pekinga i Tokija. Abe je pozvao Kinu da izbjegne 'nepotrebnu eskalaciju' u teritorijalnom sporu.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku Jadrolinija trajekt Može primiti do 1800 putnika VIDEO 18 milijuna eura vrijedna investicija za što bolju ljetnu sezonu: Goste očekuje usluga dostojna kruzera

>> Japanska obalna straža zaplijenila kineski ribarski brod kraj Okinave

'U vrijeme kada se činilo kako postoje znaci poboljšanja prema većem dijalogu između Japana i Kine, ovakve jednostrane provokativne akcije, koje poduzimaju Kinezi, izazivaju žaljenje', rekao je.

Spor oko suvereniteta nad otocima traje godinama, ali se razbuktao u rujnu 2012., nakon što je japanska vlada otkupila tri otoka od privatnog japanskog vlasnika.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene