Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboren rekord

BIO JE MRTAV 30 GODINA Znanstvenici oživjeli vodeneg medvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspješno oživjeli životinju koja je bila zamrznuta 30 godina.

Japanski institut za polarna istraživanja objavio je kako su njihovi stručnjaci uspjeli oživjeti tardigrada kojeg su našli na Antarktici. Ovo je sićušno, mikroskopsko biće, duljine jednog milimetra, poznato i kao vodeni medvjed ili mahovinasti praščić, a živi u vodi.

Mogu preživjeti u vrlo ekstremnim uvjetima, a jedna od osobina koja im u tome pomaže je i mogućnost da zaustave sve metaboličke aktivnosti na neko vrijeme, kao da su mrtve.
Znanstvenici su istraživanja životinjicu povratili u život iz uzorka smrznute mahovine koja je prikupljena na Antarktici 1983. Uzorak je bio čuvan na temperaturi od minus 20 Celzijevih stupnjeva više od 30 godina.

Oživljena su dva vodena medvjeda. Jedan je poslije uginuo nakon 20 dana, no drugi je poživio i uspješno se pario s trećim primjerkom koji se izlegao iz smrznutog jajašca. Položio je 19 jajašaca od kojih se kasnije uspješno izleglo 14 tardigrada.

'Ova studija dokazala je da tardigrade mogu poživjeti značajno duže nego se dosad mislilo', kažu znanstvenici.

Prijašnji rekord u preživljavanju u smrznutim uvjetima bio je osam godina, a jedna ranija studija sugerirala je da je gornji limit za preživljavanje u normalnim atmosferskim uvjetima deset godina, piše Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rijedak fenomen Video kao iz SF filma: Šire se snimke ledenog prsta smrti koji ubija sve što dotakne Slika nije dostupna ''Bio sam u šoku'' Nevjerojatna priča: Prije 53 godine izgubio je novčanik na Antarktici, mislio je da ga više neće vidjeti

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene