Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izvan granica zdravog razuma'

Janša bijesan zbog sindikalnog referenduma: To je sabotaža!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski je premijer namjeru sindikata da referendumom pokušaju blokirati državni proračun za 2013. godinu nazvao sabotažom.

Pokušaj sindikata zaposlenih u slovenskom javnom sektoru da proračun za iduću godinu blokiraju referendumom predstavlja sabotažu, ocijenio je u petak slovenski premijer Janez Janša.

"To je izvan granica zdravog razuma, to predstavlja sabotažu koja može ugroziti život sadašnje i budućih generacija", rekao je Janša komentirajući u Bruxellesu akciju sindikata, o čemu je razgovarao i s europskim povjerenikom za gospodarstvo i financije Ollijem Rehnom.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete Slika nije dostupna Velik poraz vlade Slovenci velikom većinom glasova na referendumu odbili kontroverzni prijedlog Janeza Janše, on poručio: "Nema drame"

>> Janša: Za dogovor o Ljubljanskoj banci potrebno dvoje, dogovora nema

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru u u srijedu su predali peticiju s više od 13.000 potpisa kojom traže referendum o zakonu o izvršavanju proračuna za iduću godinu te najavili da će 23. siječnja stupiti u štrajk. Tvrde da time vladu žele prisiliti na pregovore jer ih je do sada ignorirala. Sindikati smatraju nezakonitim proračun za 2013. prema kojemu bi se se masa plaća za 160.000 zaposlenih u javnom sektoru smanjila za pet posto, nakon što su sredinom ove godine već pristali na jedno smanjenje plaća zbog mjera štednje.

Ako u roku od pet tjedana sindikati prikupe potrebnih 40.000 potpisa za referendum, parlament će ga morati raspisati, ukoliko ustavni sud ne donese odluku da bi referendumsko izjašnjavanje o proračunu, što bi se dogodilo po prvi put, bilo protuustavno.

Janša je rekao da je već sada jasno kako će financiranje slovenskog proračuna za iduću godinu biti ugroženo pa će se odvijati "po dvanaestinama", odnosno na temelju mjesečnih izvršenja iz ove godine, osim u slučaju da sindikati sami odustanu od svoje "neodgovorne" inicijative i potpise povuku.

Ustavni sud svoju odluku o tome bi li referendum o proračunu bio protuustavan ne može donijeti do kraja ove godine jer će mu parlament takav zahtjev za ocjenu ustavnosti dati idućeg tjedna, a za donošenje pravorijeka potrebno je mjesec dana.

Ne samo što bi provizorno financiranje države po dvanaestinama ugrozilo rad javnih ustanova i države, nego bi zbog referenduma bilo onemogućeno da Slovenija iskoristi nekoliko stotina milijuna eura iz zajedničkog europskog proračuna na koje ima pravo za srednjeročno razdoblje 2007-2013. godine, a još ih nije iskoristila, upozorio je Janša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene