Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar financija

'Nitko ne može sve isključiti. Čak ne mogu isključiti mogućnost da komet pogodi Zemlju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Varufakis rekao je kako je isključen izlazak Grčke iz Eurozone.

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je kako je isključen izlazak Grčke iz eurozone jer to ne bi bilo razumno rješenje grčke dužničke krize, a u intervjuu za njemačke novine u ponedjeljak također je rekao da je restrukturiranje duga jedini put naprijed.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moguća trajna šteta Varufakis: Odbijanje programa pomoći, eurozona postaje nevjerodostojna Slika nije dostupna Tsipras sastanči DRAMA SE NASTAVLJA 'Neki kreditori nisu prihvatili naš prijedlog'

"Isključujem 'Grexit' kao razumno rješenje", rekao je Varufakis za Bild misleći na mogući izlazak Grčke iz eurozone. "Međutim, nitko ne može sve isključiti. Čak ne mogu isključiti mogućnost da komet pogodi Zemlju."

Pregovori Grčke i njezinih vjerovnika prekinuti su u nedjelju bez postizanja dogovora nakon što razgovori tijekom vikenda nisu uspjeli premostiti veliku udaljenost stajališta između dviju strana o grčkim reformama u zamjenu za financijsku pomoć.

Rokovi pokucali na vrata: 'Više nego ikad bliže smo sporazumu'

Varufakis je rekao kako vjeruje da je moguće da Grčka brzo postigne dogovor s vjerovnicima. Po njegovim riječima, jedini način Atena uspije otplatiti svoj dug je taj da se on restruktuira, a dogovor je moguć ako se u pregovore uključi njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ne želimo više novca", kazao je Varufais za Bild dodajući da je Grčka od Njemačke i ostatka eurozone već dobila "daleko previše" novca. "Sporazum se može sklopiti u jednoj noći, ali će kancelarka morati sudjelovati."

Reforme ako žele pomoć

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen rekao je za austrijske novine Der Standard da Grčka treba usvojiti strukturne reforme ako želi financijsku pomoć.

"Rješenje je moguće, ali ovisi o grčkoj vladi", kazao je.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak Katainen je rekao da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker učinio sve što je u njegovoj moći za postizanje dogovora.

"Nažalost, grčka vlada nije bila kooperativna."

NIJEMCI REKLI SVOJE Tek 41 posto želi da Grčka ostane u eurozoni

Već mjesecima Grčka pregovara sa svojim kreditorima, Komisijom, ECB-om i MMF-om, o reformama potrebnim za isplatu 7,2 milijarde eura financijske pomoći. Rok za europski dio financijske pomoći istječe krajem lipnja i ako se sporazum ne postigne do tada Atena bi mogla izgubiti cijelu preostalu tranšu pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene