Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amnesty International

'Izraelske snage koristile su se bijelim fosforom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International optužio je Izrael i militantnu palestinsku skupinu Hamas da su počinili ratne zločine tijekom nedavna sukoba u Gazi te da postoje dokazi kako su se obje strane koristile oružjem iz inozemnih izvora.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu objavila je izvješće kojim poziva Vijeće sigurnosti UN-a da nametne embargo na naoružanje objema stranama. Izrael je u sukobu u Gazi, započetom krajem prosinca, rabio streljivo s bijelim fosforom, ali i drugo oružje koje su mu dostavile Sjedinjene Države, tvrdi AI.Hamas je optužen za neselektivno raketiranje Izraela.

Pročitajte i ovo Poruka na belgijskoj televiziji U Belgiji Prekinut televizijski program uoči Eurosonga: Na ekranima se pojavila znakovita poruka Malmo - 3 Totalna opsada FOTO Najviše strahuju zbog jednog nastupa: Na krovovima snajperi, u zraku helikopteri, na ulicama duge cijevi, zatvori ispražnjeni...

'Izraelski napadi završili su smrću stotinama djece i drugih civila te masovnim razaranjem domova i infrastrukture', rekla je Donatella Rovera, koja je u Gazi predvodila misiju AI zaduženu za utvrđivanje činjenica na terenu. 'Izraelske snage koristile su se bijelim fosforom i drugim oružjem koje je im dostavio SAD i napadima su ozbiljno kršile međunarodno humanitarno pravo, a kršenja uključuju i ratne zločine', rekla je Rovera.

>> Hamas pristaje na uvjetno, jednogodišnje primirje za Gazu

>> UN: Rat je ojačao ekstremiste u Gazi

Palestinki pokret Hamas i druge palestinske oružane skupine ispalile su na civilne zone u Izraelu stotine raketa prokrijumčarenih u Gazu, rekla je Rovera. 'Iako je to oružje daleko manje smrtonosno od oružja koje je rabio Izrael, takvo ispaljivanje raketa također je ratni zločin, a izazvalo je nekoliko civilnih žrtava'.

I Izrael i Hamas odbacuju optužbe, prenosi britanska medijska kuća BBC. Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev rekao je za BBC da se Izrael koristi 'samo oružjem koje je u skladu s međunarodnim pravom'. AI je na terenu pronašao ostatke streljiva kojima potkrpeljuje svoje optužbe, i to za obje strane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene