Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKRAJINSKI IZBORI

Izlazne ankete: Stranka Angele Merkel vodi, u parlament ulazi i krajnja desnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kršćanski demokrati (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel prema izlaznim anketama dobili su najviše glasova na pokrajinskim izborima u Schleswig-Holsteinu.

Kršćanski demokrati (CDU) prema izlaznim anketama imaju 34 posto, što je nekoliko postotaka više od socijaldemokrata (SPD), a prema anketama ulazak je osigurala i krajnje desna stranka AfD, objavila je televizija ZDF.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prve procjene CDU Angele Merkel gubitnik prvih ovogodišnjih pokrajinskih izbora Slika nije dostupna umjereni političar Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a

Prema projekcijama lijevi centar SPD, koji trenutačno vlada tom njemačkom saveznom pokrajinom u koaliciji sa Zelenima i SSW, pokrajinskom strankom koja zastupa dansku i finsku manjinu, dobio je samo 27 posto glasova, objavila je javna televizija pozivajući se na izlazne ankete.

Pokrajinska izborna pobjeda CDU-a važna je za kancelarku Angela Merkel koja se 24. rujna treba boriti za svoj četvrti mandat na saveznim izborima.

Iako je vodila koalicije na nacionalnoj razini 12 godina, stranka CDU je trenutačno u vladama samo sedam od 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila je dovoljno glasova u sjevernoj državi Schleswig-Hostein da uđe u lokalni parlament, navodi ZDF.

AfD bi trebao dobiti 5,5 posto, što znači da će prvi put ući u pokrajinski parlament. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene