Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Izbrisani' zadovoljni europskom turnejom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici 'izbrisanih' neslovenaca koji su prije 15 godina osamostaljenjem Slovenije ostali bez državljanstva i domicila ocijenili su na konferenciji za novinare kako je njihov trodnevni boravak u Italiji, Francuskoj i Belgiji rezultirao upoznavanjem europske javnosti s njihovim problemima i kršenjem ljudskih prava.

'Europski povjerenik za pravosuđe Franco Frattini jasno nam je rekao da će slovenskog ministra unutarnjih poslova pozvati na razgovor i tražiti da mu kaže što se to u Sloveniji događa', rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon povratka 'karavane izbrisanih' iz Bruxellesa predsjednik inicijative
Alaksandar Todorović.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Na putovanju po više europskih gradova 40-ak izbrisanih upoznalo je s tim pitanjem nevladine udruge u Italiji, Francuskoj i Belgiji, razgovaralo s članovima Europskog parlamenta iz više europskih stranaka ljevice i zelenih koji su im obećali da će s time upoznati svoje nacionalne parlamente, a Frattiniju su predali i tekst svoje tužbe na Europskom sudu za ljudska prava.

Slovenski aktivist za ljudska prava Andrej Kurnik koji je također bio u pratnji 'karavane izbrisanih' rekao je kako su u Francuskoj od nekih stranaka dobili obećanje da će o tome obavijestiti i predsjednika Jacquesa Chiraca, kako bi pitanje izbrisanih bilo riješeno do kraja 2007. budući da s početkom 2008. Slovenija preuzima predsjedanje Europskom unijom.

'Bilo bi nedopustivo da Europskom unijom predsjeda država koja krši ljudska prava', ocijenio je Kurnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene