Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izborni pobjednik traži partnera u albanskim strankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Makedoniji koalicija VMRO-DPMNE pobijedila je sa 49, a oporbeni Socijaldemokratski savez dobio je 22 posto glasova, nepotpuni su podatci koje je danas objavilo Državno izborno povjerenstvo, uz najavu da će se zbog oružanih izgreda i drugih nepravilnosti izbori ponoviti na 20-ak izbornih mjesta.

Uvjerljivu pobjedu VMRO-DPMNE-a zasjenili su oružani obračuni pripadnika dviju suprotstavljenih albanskih stranaka. 

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati"

Predsjednik VMRO-DPMNE-a i dosadašnji premijer Nikola Gruevski je, objavivši pobjedu u nedjelju navečer, izrazio žaljenje zbog sukoba u kojima je jedna osoba poginula i sedam je ranjeno. Najavio je da će se izbori ponoviti na svim mjestima gdje su registrirane nepravilnosti.

Gruevski je ocijenio da su najvećim dijelom izbori protekli mirno i pošteno što je, po njegovim riječima, dokaz da je Makedonija sposobna za daljnje približavanje EU i NATO-u.

Demokratska partija Albanaca (DPA) proglasila je pobjedu nad drugom albanskom strankom, Demokratskom unijom za integraciju (DUI). Predsjednik DUI-a Ali Ahmeti optužio je DPA za nasilje i nepravilnosti i zatražio poništenje izbora u sjeverozapadnoj Makedoniji. No policija i strani promatrači priopćili su da su pucnjavu u skopskim općinama Čairu i Aračinovu počeli upravo pripadnici DUI-a.

Dvije albanske stranke u stalnu su međusobnu sukobu zbog mjesta u vladajućoj koaliciji. DUI se ne može pomiriti s činjenicom da je protekle dvije godine bio izvan vlasti iako je na prošlim izborima osvojio više mjesta u parlamentu od DPA.

DPA je tradicionalni partner VMRO-DPMNE-a i premijer Gruevski je još u predizbornoj kampanji najavio ponovno koaliranje s njom.

Po nepotpunim službenim rezultatima izbora DUI vodi s 1,5 posto, a konačni rezultati će se znati za 15 dana nakon ponovljenih izbora na mjestima gdje su poništeni.

Analitičari ocjenjuju da će Gruevski u svakom slučaju biti na mukama pri sastavljanju Vlade. Ako se ponovno odluči za koaliciju s DPA, razgnjevit će DUI-a koji je do sada podupirala i međunarodna zajednica. Ako pak DUI-u ponudi koaliciju, izazvat će nezadovoljstvo mnogih članova i pristaša VMRO-DPMNE zbog oružana sukoba 2001., u kojem su sudjelovali upravo sadašnji čelnici i članovi DUI-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene