Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Njemačkoj

Moćna kancelarka: Angela Merkel vjerojatno će još jednom uspjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka se priprema za parlamentarne izbore u nedjelju. Više od 60 milijuna građana s pravom glasa, odlučit će tko će vladati najmoćnijom europskom državom sljedeće četiri godine.

U nedjelju se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori na kojima će se za još jedan, četvrti, kancelarski mandat boriti Angela Merkel.

Pročitajte i ovo Martin Schulz podnio je ostavku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ODLUČIT ĆE ČLANOVI SPD-a Politički potresi u Njemačkoj: Martin Schulz podnio ostavku, upitna sudbina velike koalicije? Kongres SPD-a (Foto: AFP) Četiri mjeseca od izbora Njemačka sve bliže stvaranju velike koalicije: SPD dao zeleno svjetlo početku pregovora sa strankom Angele Merkel

Dobar rezultat pokušat će ostvariti i njemački socijaldemokrati, stranka koju vodi bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Na jednoj strani tako će se naći žena koju je časopis Forbes u zadnjih 10 godina 9 puta proglasio najmoćnijom ženom svijeta i koju nazivaju kancelarkom Europe, a na drugoj bivši nogometaš koji će ako želi pobijediti Merkel morati odigrati utakmicu života.

Ali čini se da su mu šanse da pobijedi sve manje. Jer ako su predizborne ankete točne, Merkel će u nedjelju osigurati još jedan mandat na čelu Njemačke.

Naime, čelnici njemačkih demokršćana, koja je na vlasti od 2005., ankete predviđaju sigurnu pobjedu, premda njezinoj stranci u zadnje vrijeme pomalo opada potpora.

Posljednje ankete uniji CDU/CSU daju 35 do 36 posto glasova, mnogo više nego socijaldemokratima Martina Schulza (22-23 posto), čija kampanja utemeljena na socijalnoj pravdi ne uspijeva mobilizirati birače u zemlji koja je ostvarila gotovo punu zaposlenost.

Zanimljivi detalji iz biografija

A i Merkel i Schulz kandidati su o čijim se životima posljednjih dana dosta piše.

S doktoratom iz kvantne kemije, Merkel (62) mnogo je poznatija po metodičkom i pragmatskom pristupu rješavanju problema, nego po govorničkim floskulama i dalekosežnim političkim vizijama.

Cijepljena od taštine i vješta u izbjegavanju zamki dugog boravka na vlasti, živi u stanu u Berlinu sa svojim sramežljivim suprugom Joachimom Sauerom, također znanstvenikom, kupuje u lokalnom dućanu i provodi praznike šetajući Alpama. Nijemci to izgleda vole pa 'mutti', kako je zovu, ima velike izglede i četvrti put biti izabrana da vodi zemlju.

Njezin protukandidat Martin Schulz opisuje je kao iznimno inteligentu i kirurški preciznu, ali i hladno proračunatu osobu.

Za Schulza pak kolege kažu da se nikada ne predaje u borbi za stvari u koje vjeruje. Neće se predati ni ovaj put iako je njegov poraz na izborima sve sigurniji.

Ovaj bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare, je svojevrsni novak na njemačkoj nacionalnoj političkoj sceni. Pune 22 godine proveo je u Europskom parlamentu, uključujući posljednjih pet kao njegov predsjednik.

Schulz je u mladosti bio talentirani nogometaš, ali dvije teške ozljede koljena u dobi od 18 godina ispriječile su se ispunjenju njegova sna da postane profesionalni nogometaš. Danas je strastveni navijač FC Koelna.

Priznaje da je kao mladić puno pio, a onda je prije više od 30 godina odlučio prestati i od tada nije popio ni kapi. "Jesam li bio alkoholičar? Ne znam, ali sam jednog dan odlučio više ne piti. Bilo je to 26. lipnja 1980. godine", rekao je Schulz u intervjuu Financial Timesu, dodajući da zna točan datum jer svake večeri piše dnevnik.

Juha od krumpira, pivo i nudizam

A iako je pobjednik nedjeljnjih izbora vjerojatno već jasan, predizbornoj kampanji nije nedostajalo zanimljivih trenutaka. Tako je Merkel, osam godina nakon što je priznala da zna skuhati stvarno dobru juhu od krumpira, napokon otkrila i recept. "Krumpir uvijek gnječim ručno, a ne blenderom", rekla je kancelarka nedavno njemačkom časopisu Bunte. "Tako mali komadići krumpira, kakvih u juhi mora biti, ostaju konzistentni", objasnila je.

Javnost je saznala da su kancelarkine najdraže životinje ježevi, slonovi i zečevi, da najviše voli jesti špagete bolonjez, a omiljeni joj je hobi uzgajanje krumpira. Najugodnije se osjeća u vestama i udobnim cipelama, a voljela bi biti astronautkinja na letu oko Zemlje.

Čelnik njemačkih liberala Christian Lindner, čiji se crno-bijeli promotivni posteri uspoređuju s oglasima Calvina Kleina, otkrio je da se kao tinejdžer borio s debljinom.

Njemačka stranka koja se zove Stranka (Die Partai) želi limitirati cijenu piva. Zalažu se i za zakon kojim bi se Rusi proglasili krivima za sve, od kašnjenja vlakova do neplaćene stanarine.

Kandidata stranke krajnje ljevice koja se zove Ljevica (Die Linke) Gregora Gysija smeta to što je nudizam u Njemačkoj u velikom opadanju. U razgovoru za njemački Playboy najavio je njegovu obnovu. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene