Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Populizam nije prošao

Izbori u Nizozemskoj: Rutte ima veliku prednost pred Wildersom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim izlaznim anketama nakon netom održanih izbora u Nizozemskoj, u vodstvu je stranka aktualnog nizozemskog premijera Marka Ruttea, s osvojenih 31 od 150 mjesta u parlamentu.

Nizozemska, ako je vjerovati izlaznim anketama, ipak nije skrenula radikalno udesno, jer u vodstvu je stranka aktualnog premijera Marka Ruttea, s 31 zastupničkim mjestom u parlamentu, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Geert Wilders, novi premijer Nizozemske Neka nova država? Nizozemski Donald Trump neće tako lako formirati Vladu, na koje kompromise će morati pristati? Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan"

Rutteov glavni protivnik, Geert Wilders, šef anti imigracijske Slobodarske stranke (PVV), osvojio je 19 zastupničkih mjesta, koliko su osvojile i Kršćansko-demokratska stranka te Liberalna stranka.

Wilders je do prije nekoliko dana bio u vodstvu prema popularnim anketama ali je tu prednost izgubio, ponajviše zahvaljujući diplomatskoj krizi između Nizozemske i Turske.

Izlaznos birača, prema procjenama, možda je dosegla i vrlo visokih 80 posto, a analitičari tvrde da je upravo visoka izlaznost išla na ruku premijera Ruttea.

Rezultati parlamentarnih izbora u Nizozemskoj su pod povećalom i zbog toga što se bliže izbori i u Francuskoj i Njemačkoj pa je Nizozemska poslužila i kao tlo za ispipavanje snage populističkih desničarskih stranaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene