Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kritika EU

Orban: Europa je na rubu anarhije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustavi kvota za raspoređivanje tražitelja azila unutar članica EU-a određeni su bez poštivanja javnog mnijenja i mogli bi izazvati "krizu demokracije" u Europi, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska je podignula ogradu na svojoj južnoj granici a konzervativni desničar Viktor Orban ističe da su europska kultura i kršćanske vrednote ugroženi priljevom stotina tisuća uglavnom muslimanskih migranata koji su ove godine pristigli u Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mađarska zatvara granicu? Milanović: Mađarska može raditi što hoće, hrvatski građani mogu biti mirni Slika nije dostupna U petak ili subotu? Szijjarto poručuje Hrvatskoj: Budite spremni, zatvaramo granicu

Dok se Njemačka priprema prihvatiti većinu od oko milijun izbjeglica do kraja ove godine, pritisak kancelarke Angele Merkel za trajnim razmještajem izbjeglica prema nacionalnim kvotama izaziva žestok otpor, u prvom redu manjih, siromašnijih istočnoeuropskih država poput Mađarske, u 28-članoj Europskoj uniji.

"Tko je ovlastio europske vođe, ili neke od njih, da provode takvu vrstu politike? Ovo je demokratski kontinent", rekao je Orban u intervjuu emitiranome na mađarskom radiju.

Četiri zemlje ponudile privremeni smještaj za 12.000 izbjeglica, Hrvatska ponudila 2.000 mjesta

"Kada je, i tko, glasao o prihvaćanju milijuna ljudi koji ilegalno ulaze u zemlju i o njihovu raspoređivanju u zemljama čanicama EU-a? To što se dogodilo ugrožava europske temelje", rekao je mađarski premijer.

Orban je kazao da je prijedlog izbjegličkih kvota bio nerazuman, nezakonit i nepošten. Mađarska je također odbila prihvatiti migrante istjerane iz zapadne Europe kad su ti migranti, koji su došli uglavnom iz zaraćenih i siromaštvom pogođenih dijelova Bliskog istoka, Azije i Afrike, prvi put ušli u EU preko Grčke.

Dok je postavljala ogradu na granicama sa Srbijom i Hrvatskom, izazivajući oštre kritike zapadnih članica EU-a, Mađarska je uvjeravala da je njezina obveza zaštititi vanjske granice schengenske zone. Orban je rekao da bi EU trebala pooštriti svoja pravila jer bi u suprotnom mogla skliznuti u "anarhiju".

"Ako EU skrene s puta legalnosti mogla bi vrlo brzo potonuti u anarhiju ... a sada smo na samom rubu", upozorava Orban. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene