453416
453416
453416
453416
453416

MONSANTO ODBIO HAAG Hoće li međunarodno pravo pasti na ovom testu?

Narodni sud održat će se ovog vikenda u Haagu i bit će test međunarodnog prava, ali neće imati zakonsku težinu već će njegove odluke biti savjetodavne naravi za sve buduće procese protiv Monsanta i sličnih kemijskih tvrtki.

 
 
 
 
Monsanto (Foto: AFP)
Monsanto (Foto: AFP)

Kontroverzna tvrtka Monsanto, koja proizvodi GM sjeme, odbila je prisustvovati "moralnom narodnom suđenju", na kojem će toksikolozi i znanstvenici dokazivati da je poslovanje te tvrtke štetno za okoliš i zdravlje ljudi.

Pred međunarodne suce istupit će 30 svjedoka i žrtava ovog američkog poljoprivrednog diva, u pokušaju da natjeraju tvrtku da preuzme odgovornost za kršenja ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti te ekocid.Protv djelovanja ove tvrtke diljem svijeta u više su navrata organizirani masovni javni prosvjedi.

Visokostručni svjedoci, uključujući bivšeg posebnog izvjestitelja UN-a o pravu na hranu Oliviera De Schuttera, iznosit će dokaze o tome, zajedno s argentinskim liječnicima, meksičkim pčelarima, toksikolozima i znanstvenicima iz 15 zemalja. Nakon što ih sve saslušaju, pet sudaca dat će svoj pravorijek u formi dugotrajnog savjetodavnog pravnog mišljenja.

Trodnevno narodno suđenje, koje će se održati ovog vikenda u Haagu, bit će u formi međunarodnog suda UN-a za pravdu, ali neće imati zakonsku težinu. Organizatori su ga opisali kao "moralno suđenje" i "test međunarodnog prava".

Prosvjedi protiv Monsanta (Foto: AFP)

"Ovo suđenje ima za cilj procijeniti navode o šteti koju je Monsanto učinio po zdravlje ljudi i okoliš, ali i o navodnoj šteti koju je tvrtka pretrpjela zbog tih tvrdnji", rekala je glasnogovornica suda.

Tvrtku Monsanto nedavno je preuzeo njemački koncern Bayer. Manje je poznato da je Monsanto u Vijetnamskom ratu proizveo stotine tisuća tona herbicida Agent Orange za uništenje šuma, koji je kasnije prouzročio teška oštećenja novorođenčadi. Danas je Monsanto najveća tvrtka za proizvodnju genetski modificiranog sjemena na svijetu.

Tužitelji će u Haagu nastojati dokazati i da poslovanje Monsanta izravno potiče nastanak barem jedne trećine globalnih emisija stakleničkih plinova, što utječe na klimu i bioraznolikost diljem svijeta.

"Tribunal će dati pravno mišljenje o okolišu i oštećenju zdravlja koje je navodno uzrokovao Monsanto. Također će dati ljudima diljem svijeta dobro dokumentiran pravni spis koji će se moći koristiti u budućim sporovima protiv Monsanta i sličnih kemijskih tvrtki", istaknula je glasnogovornica.

U otvorenom pismu koje su potpisala tri direktora Monsanta iz te su tvrtke naveli kako ne žele sudjelovati u suđenju jer je sud "oformljen uz potporu" organizacija koje podupiru organsku proizvodnju hrane.

Prosvjedi protiv Monsanta (Foto: AFP)

"Ovo je test međunarodnog prava. Ovaj sud ima moralnu snagu i odluka tribunala bit će utemeljena na dokazima. Sudovi naroda testiraju zakon", rekao je Damien Short, upravitelj Konzorcija za ljudska prava na londonskom Sveučilištu London, prenosi Guardian.

"Po postojećem [međunarodnom] pravu, nemoguće je podnijeti kaznenu prijavu protiv tvrtke poput Monsanta ili njenog menadžmenta zbog mogućih zločina protiv ljudskog zdravlja i cjelovitosti okoliša", rekla je Lucy Rees u ime udruge Okončajmo ekocid na Zemlji.

Očekuje se da će suđenje koštati oko pola milijuna eura, financira se donacijama, a dosad ga je podržalo više od 500 grupa i pojedinaca.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se