Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NARODNI SUD

MONSANTO ODBIO HAAG Hoće li međunarodno pravo pasti na ovom testu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodni sud održat će se ovog vikenda u Haagu i bit će test međunarodnog prava, ali neće imati zakonsku težinu već će njegove odluke biti savjetodavne naravi za sve buduće procese protiv Monsanta i sličnih kemijskih tvrtki.

Kontroverzna tvrtka Monsanto, koja proizvodi GM sjeme, odbila je prisustvovati "moralnom narodnom suđenju", na kojem će toksikolozi i znanstvenici dokazivati da je poslovanje te tvrtke štetno za okoliš i zdravlje ljudi.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Pred međunarodne suce istupit će 30 svjedoka i žrtava ovog američkog poljoprivrednog diva, u pokušaju da natjeraju tvrtku da preuzme odgovornost za kršenja ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti te ekocid.Protv djelovanja ove tvrtke diljem svijeta u više su navrata organizirani masovni javni prosvjedi.

Visokostručni svjedoci, uključujući bivšeg posebnog izvjestitelja UN-a o pravu na hranu Oliviera De Schuttera, iznosit će dokaze o tome, zajedno s argentinskim liječnicima, meksičkim pčelarima, toksikolozima i znanstvenicima iz 15 zemalja. Nakon što ih sve saslušaju, pet sudaca dat će svoj pravorijek u formi dugotrajnog savjetodavnog pravnog mišljenja.

Trodnevno narodno suđenje, koje će se održati ovog vikenda u Haagu, bit će u formi međunarodnog suda UN-a za pravdu, ali neće imati zakonsku težinu. Organizatori su ga opisali kao "moralno suđenje" i "test međunarodnog prava".

"Ovo suđenje ima za cilj procijeniti navode o šteti koju je Monsanto učinio po zdravlje ljudi i okoliš, ali i o navodnoj šteti koju je tvrtka pretrpjela zbog tih tvrdnji", rekala je glasnogovornica suda.

Tvrtku Monsanto nedavno je preuzeo njemački koncern Bayer. Manje je poznato da je Monsanto u Vijetnamskom ratu proizveo stotine tisuća tona herbicida Agent Orange za uništenje šuma, koji je kasnije prouzročio teška oštećenja novorođenčadi. Danas je Monsanto najveća tvrtka za proizvodnju genetski modificiranog sjemena na svijetu.

Tužitelji će u Haagu nastojati dokazati i da poslovanje Monsanta izravno potiče nastanak barem jedne trećine globalnih emisija stakleničkih plinova, što utječe na klimu i bioraznolikost diljem svijeta.

"Tribunal će dati pravno mišljenje o okolišu i oštećenju zdravlja koje je navodno uzrokovao Monsanto. Također će dati ljudima diljem svijeta dobro dokumentiran pravni spis koji će se moći koristiti u budućim sporovima protiv Monsanta i sličnih kemijskih tvrtki", istaknula je glasnogovornica.

U otvorenom pismu koje su potpisala tri direktora Monsanta iz te su tvrtke naveli kako ne žele sudjelovati u suđenju jer je sud "oformljen uz potporu" organizacija koje podupiru organsku proizvodnju hrane.

"Ovo je test međunarodnog prava. Ovaj sud ima moralnu snagu i odluka tribunala bit će utemeljena na dokazima. Sudovi naroda testiraju zakon", rekao je Damien Short, upravitelj Konzorcija za ljudska prava na londonskom Sveučilištu London, prenosi Guardian.

"Po postojećem [međunarodnom] pravu, nemoguće je podnijeti kaznenu prijavu protiv tvrtke poput Monsanta ili njenog menadžmenta zbog mogućih zločina protiv ljudskog zdravlja i cjelovitosti okoliša", rekla je Lucy Rees u ime udruge Okončajmo ekocid na Zemlji.

Očekuje se da će suđenje koštati oko pola milijuna eura, financira se donacijama, a dosad ga je podržalo više od 500 grupa i pojedinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene