Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi kriteriji za prolaz izbjeglica

Hrvatska na granicu sa Srbijom šalje dodatnu policiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jarak izvještava da Hrvatska šalje stotinjak policajaca kao dodatno pojačanje na svoju granicu sa Srbijom. Želi se dodatno sačuvati granica i zaustaviti ilegalni prijelazi te poštivati protokol koji se potpisao u Spielfeldu, austrijskom mjestu na granici sa Slovenijom odakle i izvještava reporter Dnevnika Nove TV.

Slovenija i Austrija pooštravaju kriterije za prihvat izbjeglica. Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestio je da je Ravnateljstvo policije zaprimilo obavijest od Slovenije da i oni nakon austrijskog postroženja kriterija ograničavaju ulaz migranata na 2.500 na dan. I da će prihvaćati samo izbjeglice iz ratom zaraćenih područja, a ne i one koji se u Njemačkoj ili Austriji žele pridružiti obiteljima, studirati ili tražiti zaposlenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gasi se kamp u Opatovcu AUSTRIJA U PROBLEMIMA Izbjeglice viču, skandiraju, traže da ih se pusti Slika nije dostupna Kaos na Šentilju Gladni, žedni i promrzli - izbjeglice skandiraju: 'Otvorite vrata!'

"Brojka od 2500 migranata na dnevnoj bazi ne predstavlja problem po pitanju prihvata u Republici Hrvatskoj te daljnjeg transfera prema Republici Sloveniji, obzirom da je upravo to prosječan broj migranata na dnevnoj bazi u zadnjih nekoliko tjedana. Tijekom vikenda do danas hrvatska policija prihvatila je 200-tinjak migranata koje je vratila policija Republike Slovenije. Migranti su smješteni u prihvatnim centrima za strance te će biti vraćeni Republici Srbiji", navodi MUP u priopćenju.

Priljev migranata preko Balkana prema Njemačkoj bit će tako postupno usporen. 'Kao prvo, ovdje na granici će se raditi opsežne provjere kako bi se spriječio ilegalni dolazak. Kao drugo, pojačat ćemo sve provjere na granici. Kao treće, kontolirat ćemo naravno i unutrašnjost zemlje i naravno koncept će biti takav da operativne snage mogu lakše prepoznati i spriječiti ilegalne prijelaze', rekla je Johanna Mikl-Leitner, austrijska ministrica unutarnjih poslova.

Andrija Jarak izvještava da Hrvatska šalje stotinjak policajaca kao dodatno pojačanje na svoju granicu sa Srbijom i zbog očuvanja granice ali i zbog poštivanja novog protokola. Dodatne snage interventne i granične policije  će pojačano nadzirati granicu prema Srbiji, kako u pojasu granične crte, tako i u dubinskoj kontroli.

Zbog činejnice da se Europa, samim time i Austrija više ne može nositi s velikim brojem izbjeglica, događat će se postupno zatvaranje granica, kako je najavila austrijska ministrica unutarnjih poslova.

Austrija će imati dnevne kvote, broj ljudi koji će moći ući u zemlju, a njih će se morati pridržavati sve države na Balkanskoj ruti. Izbjeglice će od sada moći ulaziti u Austriju preko samo jednog graničnog prijelaza iz države u državu.

To će biti prijelazi Dobova - Šid - Tovarnik sve do Šentilja. Pooštrit će se kriteriji i za zahtjev azila. Veliki broj izbjeglica, koji su do sada prelazili granice, izjašnjavali su se kao kršćani, muisleći da će tako lakše ući u pojedine zemlje. Na mnogima su pronađene tetovaže sa vjerskim, kršćanskim, katoličkim obilježjima, očito ima je to netko sugerirao kao dodatni bodovi za dobivanje azila u pojedinoj zemlji.

"O svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na migrantsku krizu, razgovarat će se na sastanku šefova policija zemalja na ruti (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija) 18. veljače 2016. u Zagrebu", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene