Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužno i emotivno

Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine"

Svijet se prisjeća terorističkih napada na Sjedinjene Države. Na današnji dan prije 20 godina, pripadnici Al-Kaide oteli su četiri putnička zrakoplova i njima pobili gotovo tri tisuće ljudi. Dopisnik Al-Jazeere Ivica Puljić prati 20. obljetnicu napada nakon kojih Amerika i svijet više nisu isti.

''Sve je prilično dostojanstveno, tužno, emotivno'', opisao je 20. obljetnicu tragedije Ivica Puljić u Dnevniku Nove TV.

Kazao je da je ta situacija pokrenula Ameriku u novu sferu, dotada neviđenu. ''Čitala su se imena poginulih, što je vrlo tužna ceremonija. Tu sam bio dva dana nakon napada. Skoro se i dan danas sjećam tog mirisa sprženih tijela i ruševina, sivog pepela koji je išao po deset blokova, grozne tišine. Nevjerojatna scena'', prisjetio se Puljić.

Amerikanci su prije deset godina ubili vođu Al Kaide, Osamu bin Ladena. ''Prije četiri dana je nastavljeno suđenje čovjeku koji se smatra najodgovornijim za organizaciju tih terorističkih napada'', rekao je Puljić.

Pročitajte i ovo Gordan Akrap Terorizam i nasilje Stručnjak za sigurnost: "Postoji opasnost od terorizma, prestankom pandemijskih mjera mogla bi se povećati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odbačena kaznena prijava DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

Predsjednik Biden pokušava zatvoriti Guantanamo. Puljić smatra da su ti teroristički napadi drastično promijenili svijet. ''Tri dana nakon napada, predsjednik je dobio nevjerojatne ovlasti oko vođenja ratova što je rezultiralo tragičnim ratom u Iraku gdje je došlo do provokacije terorista koji su se angažirali na temelju te američke okupacije Iraka'', ističe Puljić i ponavlja - događaj prije 20 godina je promijenio i Ameriku i svijet.

 

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene