Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivica Dačić poručio u Bruxellesu

Članstvo u EU prioritet Srbije, nema sankcija Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u petak u Bruxellesu da ključni vanjskopolitički cilj Srbije ostaje članstvo u Europskoj uniji, te da će Beograd narednih godina postupno usklađivati svoju vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku s Unijom, ali da ne misli uvoditi sankcije Rusiji kao što to već čini EU.

Govoreći pred diplomatima u Centru za europsku politiku u Bruxellesu Dačić je poručio kako Srbija ne dvoji o članstvu u EU kao prioritetu vanjske politike, unatoč činjenici da se nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije niti će to činiti jer ima svoje “vlastite državne interese”.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

“Svjesni smo svojih obveza i tu nema ništa sporno, a jedina stvar oko koje se ne slažemo s EU-om su sankcije Rusiji, koje ne možemo podržati baš kao što ne podržavamo embargo Rusije na uvoz hrane iz EU-a”, istaknuo je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije ponovio je stajalište o neutralnosti u odnosu na NATO, istaknuvši da se s tom vojnom organizacijom surađuje kroz projekt “Partnerstvo za mir”, kao najviši stupanje veze s NATO za državu koja ne želi biti članicom tog saveza.

Lagumdžija i Dačić za čvršću suradnju u susjedstvu

Dačić je naglasio i da Srbija želi nadoknaditi dosadašnje veliko zaostajanje zbog balkanskih kriza i sukoba.

Kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, Dačić je ranije u petak nazočio screeeningu o pregovaračkom poglavlju u svezi vanjske politike te ukazao kako je postotak usuglašenosti vanjske politike Beograda s vanjskom politikom EU-a “bio više od 90 posto”.

Dačić je ocijenio i da prijepore o gradnji plinovoda Južni tok moraju rješavati EU i Rusija, ali da je Srbija s Rusijom o tom projektu potpisala ugovor koji nije sporan, budući nije članica Unije.

“Ne gradi se Južni tok zbog Srbije, nego zbog EU, a mi se ne možemo smrzavati samo da bismo ispali principijelni”, rekao je Dačić, istaknuvši da Srbija neće graditi plinovod ako se Moskva i Bruxelles ne dogovore, te podsjetio da Srbija ruski plin može dobijati samo preko Bugarske koja je članica EU-a.

Dačić je kao neutemeljene odbacio primjedbe o posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, istaknuvši kako ne vidi zašto je problem ako srpski dužnosnici razgovaraju s Putinom, a nije problem ako to rade vodeći zapadni političari od njemačke kancelarke do francuskog predsjednika.

Dačić je ocijenio kao “vidljivo” da Njemačka i neke zemlje članice EU ne žele izdvajati sredstva za nove članice iako su ta pravila dosad važila, te istaknuo kako očekuje da će Srbija još ove godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju Europskoj uniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene