Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slagalica u Bijeloj kući

Dvije dame Donalda Trumpa: ''Melania je za protokol, Ivanka za posao''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Berlinu se ovog tjedna održava Woman 20 Summit, na kojem sudjeluje Ivanka Trump, kći i nedavno imenovana savjetnica američkog predsjednika. No, gdje je Prva dama Melania u svemu tome?

Ivanka je po najavi svog gostovanja u Berlinu kazala da se ''veseli promoviranju uloge žena u ekonomiji i globalno budućnosti radne snage'', a na panel-raspravi o ženama na tržištu rada sudjelovala je zajedno s političkim moćnicama, među kojima su bile njemačka kancelarka Angela Merkel i bivša predsjednica MMF-a Christine Lagarde.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Melania Trump (Foto: AFP) Nema je 25 dana Pa gdje je Melania Trump? Glasine i pošalice o tome gdje je američka prva dama sve su luđe

Ovo je prvi službeni posjet Ivanke Trump Berlinu, za što se prema riječima glasnogovornika Vlade, založila sama kancelarka Angela Merkel prilikom posjeta Washingtonu.

''Kancelarka Angela Merkel pozvala je gospođu Ivanku Trump, kćerku predsjednika Trumpa u funkciji koju ona obavlja u Bijeloj kući. Gospođa Ivanka Trump je dužnosnica Bijele kuće, a gospođa Melania Trump je Prva dama SAD-a, a to su dvije različite funkcije.'' Milada Privora Iako je Ivanka tijekom predsjedničke kampanje ocu bila ''desna ruka'', nakon što je izabran za predsjednika isprva je tvrdila da ona neće imati posao u Bijeloj kući. Međutim, prilikom predstavljanja svog tima, Trump je njezinog supruga Jareda Kushnera imenovao svojim posebnim savjetnikom, a na važnim sastancima sudjelovala je i Ivanka. Tek prije nekoliko tjedana predsjednik je i nju službeno imenovao svojom savjetnicom.

Da neće biti dio predsjedničkog službenog tima, sada se opravdava, rekla je tek nekoliko dana nakon što je njezin otac stupio na dužnost. ''Tada sam procesirala novu stvarnost i što ona znači. Shvatila sam da samo djelomično sudjelovanje neće funkcionirati. U stvarnosti, sve se događalo veoma prirodno. Morala sam odlučiti da ćemo i moj suprug i ja morati živjeti u Washington D.C.-ju, da će naša djeca biti sretna u novom okruženju. Nakon što sam zaključila da želim pokušati, trebala sam riješiti svoje prijašnje poslove i razmisliti gdje mogu dati svoj doprinos u administraciji, kako mogu pomoći svom ocu, a time i zemlji'', rekla je američkim medijima nakon službenog stupanja na dužnost.

Na pitanje što će sada raditi, odgovorila je da će nastaviti sa zagovaranjem privatnog sektora, osnaživanja žena u ekonomiji, fokusirat će se na obrazovanje... Sve teme koje njezinom ocu, smatra politički analitičar Mate Mijić, nisu privlačne.

''Budući da je Ivankina nova uloga pomoćnice predsjednika primarno vezana uz ženska pitanja na kojima se ona politički profilira, dalo se očekivati da će upravo ona predstavljati američkog predsjednika na ovakvim događanjima. Sad kad je njezina uloga u novoj američkoj administraciji formalizirana, nema ni prepreka da se upravo nju poziva na summite o osnaživanju žena. Ivankina politička specijalnost su žene u poslovnom svijetu i njihova radnička prava, tako da su ovakvi summiti pravo mjesto za nju'', pojasnio je Mijić za DNEVNIK.hr.

Suprugu predsjednika SAD-a, Melaniu Trump viđali smo dosad na manje zahtjevnim ceremonijalnim priredbama. Posljednja od njih bila je proslava Uskrsa u Bijeloj kući, a jedna od njezinih dužnosti bila je čitanje djeci-gostima Bijele kuće, slikovnice o uskrsnom zeki.

"Melania Trump će i dalje obavljati ceremonijalne dužnosti Prve dame, ali nova pozicija u administraciji koju je s pripadajućim uredom u Bijeloj kući dobila Ivanka Trump daje naslutiti kako, u političkom smislu, Trump ima više povjerenja u kći koja mu je od prvog dana vrijedna savjetnica. Mislim da Trump jasno odvaja njihove uloge - Melania za protokol, Ivanka za posao. To i nije toliko začuđujuće kad uzmemo u obzir da Ivanka ima poprilično iskustvo u biznisu i da je bila na vrlo visokoj upravljačkoj poziciji u Trumpovom poslovnom carstvu'', istaknuo je Mijić.

Možemo li reći, gledajući iz perspektive javnosti, da je uloga Prve dame sada podijeljena na njih dvije? ''Ne, apsolutno ne može biti podijeljena. Gospođa Ivanka Trump ne može, po međunarodnoj praksi ni u kom slučaju obavljati funkciju Prve dame. Da je gospođa Ivanka Trump neudata, punoljetna kći, međunarodna praksa u tom slučaju predviđa da u nemogućnosti da u nekom programu sudjeluje Prva dama, nju može zamijeniti neudata punoljetna kći. Samo u tom slučaju. Što ne mora značiti da u nekom programu, predsjednik Trump ne predvidi pribivanje gospođe Ivanke Trump uz njega, ali u funkciji dužnosnice. Prva dama ima veći preceance od funkcije savjetnice Ivanke Trump. Te dužnosti se ne podudaraju. To su potpuno različite funkcije po preceanceu (redu prvenstva)'', objasnila je Milada Privora, stručnjakinja za diplomatski protokol.

Dodaje da se radne funkcije, obveze i nadležnosti Prve dame i savjetnice ne podudaraju.

''Funkcija gospođe Ivanke Trump je dužnosnička, a takvih savjetnika imamo i mi, koji volonterski obnašaju dužnosti u Uredu Predsjednice i imenovani su posebnim savjetnicima. Ne primaju plaću, ali normalno rade poslove iz povjerenog im resora'', rekla je Privora.

''U odnosu na angažiranost prethodnih Prvih dama, angažman sadašnje Prve dame gospođe Melanie Trump nije ništa manje zahtjevan'', samo, smatra Privora, ''većina prvih dama nije toliko u javnosti eksponirana kao sadašnja Prva dama SAD-a, koja svojim izgledom, elegancijom, dostojanstvom i ljepotom privlači pažnju medija''.

Vezano uz uskrsni program u Bijeloj kući, kaže Privora, to je standardna praksa. ''U tim programima su sudjelovale i ostale Prve dame. Također su tražile pisanice i čitale djeci priče i sve što je predviđeno da za taj program rade Prve dame. Možemo reći da su to standardni programi Bijele kuće za Uskrs u kojem su sudjelovale i prethodne Prve dame'', rekla je Privora.

''Premda ne stanuje stalno u Bijeloj kući već u New Yorku sa sinom zbog njegovog školovanja, dio programa koji je protokolarno predviđen Prvim damama, ona uredno obavlja, što je svakako zahtjevno, jer je na putu New - York Washington''. Milada Privora

Prilično je jasno, slažu se sugovornici, da Ivanka i Melania svaka ima svoje dužnosti i da su one razdvojene. Donald Trump tako pri ruci ima dvije dame iz svoje obitelji, a Ivanka ga pritom gorljivo brani. Naime, na gore spomenutom panelu, branila ga je od optužbi da se ponaša seksistički i da omalovažava žene.

"Američki predsjednik je čvrsto uvjeren u to da žene posjeduju potencijal i umijeće obavljati poslove jednako dobro kao i muškarci“, rekla je Trump tijekom rasprave na izravno pitanje voditeljice kako reagira na optužbe na račun svog oca. Ona je dodala kako ''tisuće žena'' koje su desetljećima u privatnom sektoru radile za njezinog oca mogu to posvjedočiti.

Ivanka Trump je zaključila kako je njezin otac ''veliki podržavatelj'' jačanja položaja žena i obitelji. Poručila je da će mu prenijeti ''znanja i savjete'' sakupljene tijekom posjeta Njemačkoj.

Američki predsjednik Donald Trump tijekom kampanje je u više navrata na problematičan način govorio o ženama te je bio žestoko optuživan za seksizam i nepoštivanje žena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene