Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Njemačke

Italija nudi logističku pomoć u Maliju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija je voljna osigurati logističku potporu za vojne operacije koje se upravo vode u Maliju, rekao je u srijedu talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi u Rimu, gdje je svoju potporu Francuskoj potvrdio i američki ministar obrane u prigodi posjeta tome gradu.

Italija je "spremna pružiti logističku potporu operaciji", rekao je Terzi tijekom rasprave u Senatu. "Operacija koju vodi Francuska temelji se na rezoluciji 2085 UN-ova Vijeća sigurnosti od 20. prosinca", dodao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

>> Norveška na nogama: 'Jednooki' na plinskom postrojenju oteo 13 njihovih državljana

Ministar je "potvrdio jasnu i punu potporu Italije intervenciji sukladno rezoluciji" UN-a i ujedno "onome što se čini na razini EU-a", naime osiguravanju "logističke potpore operacijama".

"Italija i Sjedinjene Države su izrazile spremnost da sudjeluju u akciji koju Francuska vodi kako bi zaustavila napredovanje džihadista", rekao je pak američki ministar obrane Leon Panetta na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim kolegom.

Panetta se u srijedu predvečer sastao s talijanskim premijerom Mariom Montijem. Na tom "veoma srdačnom" susretu dvojica čelnika su razgovarala o stanju u Maliju, ističe talijanska vlada u priopćenju, ne navodeći druge pojedinosti.

Na izvanrednoj sjednici ministara vanjskih poslova koja se u četvrtak treba održati u Bruxellesu, Rim će opetovati "žurnu potrebu slanja skupine 250 instruktora u Bamako radi obuke i uvježbavanja malijske vojske" koja "nije bila dorasla situaciji", kazao je Terzi.

Ta će sjednica omogućiti da se "pobliže odredi kakvu bi akciju EU mogao poduzeti i kakva bi se pomoć mogla osigurati polazeći od francuskih zahtjeva", rekao je pak talijanski ministar obrane Giampaolo Di Paola.

Francuska vojska koja od 11. siječnja iz zraka napada položaje džihadista, počela je u utorak kopnenu operaciju i njezine se snage kreću prema Diabaliju, oko 400 km sjeverno od Bamaka, koji je u rukama islamista.

Više od 800 francuskih vojnika raspoređeno je u Maliju, a taj broj bi se na kraju trebalo popeti na 2.500. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene