Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati iznenadili

Istraživanje o djeci odgajanoj u gay zajednicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji li razlika kod djece odgajane u tradicionalnoj obitelji i onih koji su odrasli u homoseksualnim zajednicama? Najopsežnije istraživanje do sada, provedeno na uzorku od 3.000 osoba u dobi od 18 do 39 godina, provedeno je u SAD-u na jednom od najuglednijih svjetskih sveučilišta.

 'Social Science Research', najprestižniji časopis ove vrste, objavio je dvije studije o djeci koja su odgajana u istospolnim zajednicama, a rezultati su iznenadili mnoge.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna tragedija Djevojčica je plivala u hotelskom bazenu i nestala, ekipa ju je tražila 13 sati, a onda je uslijedio šok: "Mnogi od nas brisali su suze" Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Dobiveni rezultati istraživanja provedenog u SAD-u, u lipnju prošle godine, promijenili su pogled na saznanja u tom području. Naime, ranija istraživanja pokazala su da nema razlike u razvoju ili emocionalnom i psihološkom stanju djeteta koje su odgojili heteroseksualni ili homoseksualni roditelji. Novo istraživanje dalo je drugačije rezultate.

Kako je objasnio predsjednik talijanskog Društva pedijatara, Francesco Paravati, problemi s 'novim obiteljima' su nedavni fenomen pa su tako sva istraživanja na tom području preliminarna, često provođena na malim grupama i tijekom kraćeg vremenskog razdoblja.

Regnerusovo istraživanje provedeno na većem uzorku

Jednu od novih studija proveo je sociolog Mark Regnerus sa sveučilišta u Teksasu. U njegovoj studiji korištena je metodologija koja je bila inovativna i na kvantitativnoj i kvalitativnoj razini. Regnerusova studija provodila se na većem uzorku na nacionalnoj razini (3.000 osoba), i najvažnije, obuhvatila je i izjave djece, danas odraslih osoba, koju su odgojili homoseksualni parovi.

Prema rezultatima istraživanja, koji su podigli veliku prašinu, 12 posto djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu (taj postotak kod djece iz heteroseksualnih zajednica iznosi 5 posto), skloniji su nevjeri (40 prema 13 posto), češće su među nezaposlenima (28 prema 8 posto) i vjerojatnije je da će takva djeca posjećivati psihoterapeuta (19 prema 8 posto). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz heterosekslualnih zajednica.

Kod djece iz gay zajednice je vjerojatnije da će se zaraziti nekom spolnom bolešću, prema podacima ovog istraživanja, radi se o 40 posto slučajeva (taj postotak kod djece koju su odgojili heteroseksualci iznosi 8 posto) i općenito su manje zdravi, siromašniji te skloniji pušenju i kaznenim djelima.

Sveučilište provelo istragu: Studija je legitimno djelo

Autor ovog istraživanja tvrdi da je tih nekoliko do sada objavljenih studija, koje podupiru teoriju da nema razlike u odgoju djece s obzirom na razliku u spolu njihovih roditelja, temeljeno na podacima koji nisu slučajni, reprezentativni te su provođene na malim grupama koje ne omogućuju generalizaciju.

LGBT pokret u SAD-u pokrenuo je veliku kampanju protiv Regnerusove teorije koja je često graničila s vrijeđanjem. Podnašale su se i žalbe sveučilištu u Teksasu u kojima se tražila Regnerusova ostavka. Zbog svega toga provedena je interna istraga kako bi se utvrdila znanstvena preciznost studije.

Nakon istrage na stranici sveučilišta objavljena je sljedeća izjava:

'Sveučilište u Teksasu u Austinu je utvrdilo da nije pokrenuta službena istraga svezi navoda o znanstvenoj prevari koja je podnesena protiv profesora Marka Regnerusa, a koja se odnosi na njegov članak u lipnju ove godine u časopisu 'Social Science Research'. Prema sveučilištu, 'nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage' te se time smatra ovaj slučaj zatvorenim od strane ove institucije. 'Interna istraga stoga ovu studiju priznaje kao legitimno djelo i smatra ga istraživačkim metodološkim protokolom.'

Sveučilište u Teksasu nalazi se među 100 najprestižnijih svjetskih sveučilišta - nalazi se na 67. mjestu. Regnerusovo istraživanje objavio je i The New York Times, koji je poznat po tome da nije sklon tradicionalističkim pogledima. The New York Times je izvijestio da je istraživanje provedeno rigorozno.

Istraživanje je provjerilo i potvrdilo 18 znanstvenika i sveučilišnih profesora koji su svoju izjavu o tome objavili na stranici sveučilišta Baylor, a pouzdanost ovih rezultata su poduprli i brojni psiholozi i psihijatri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene