Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se IAEA

Otkriveno tko je pronašao nestali uran: ''Nađeno je 10 bačvi''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Istočnolibijske snage rekle su u četvrtak da su pronašle 10 bačvi s uranijem koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) proglasila nestalima i to nedaleko od skladišta na jugu Libije iz kojeg su bile odnesene.

Khaled Mahdžub, predstavnik za medije Libijske nacionalne vojske (LNA), glavne istočne vojne skupine, priopćio je da je pronađeno 10 nestalih bačava, premda se na video snimci koju je poslao vidi da su radnici prebrojali 18 bačvi.

IAEA je u povjerljivom izvješću državama članicama, koje je Reuters dobio na uvid, navela da je tijekom inspekcije na neimenovanoj lokaciji u Libiji u utorak ustanovila da je uranij nestao. Inspekcija te lokacije bila je odgođena prošle godine iz sigurnosnih razloga.

Mahdžub je rekao da je riječ o skladištu koje se nalazi na putu prema granici s Čadom koje je IAEA posjetila 2020. i zapečatila crvenim vojskom.

Bačve su pronađene oko pet kilometara od skladišta, rekao je.

On pretpostavlja da je skupina iz Čada napala skladište i uzela bačve u nadi da se u njima nalazi oružje ili streljivo, ali ih je zatim ostavila.

IAEA nije komentirala tu informaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Getty Images) 10 spremnika Iz skladišta nestalo 2,5 tona prirodnog uranija: Međunarodna agencija poručuje - to bi moglo značiti radiološku opasnost

Pročitajte i ovo Iranski nuklearni kompleks GOLEMO POVEĆANJE Odmazda zbog istrage: Iran obogaćuje uranij blizu razine potrebne za atomsko oružje

Libijska nacionalna vojska, kojom zapovijeda Kalifa Haftar, ratovala je sa snagama sa zapada zemlje od 2014. do 2020. te je 2019. napala Tripoli ne bi li preuzela vlast.

Sukob je okončan prekidom vatre, no politički proces koji ima za cilj ujedinjenje Libije zapeo je u slijepoj ulici i istočne frakcije odbacuju legitimitet međunarodno priznate Vlade u Tripoliju. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene