Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOŠI UVJETI

VIDEO Skandal u Italiji: Strašni prizori u izbjegličkom kampu - "Slike bi mogle biti iz Libije, ali ne..."

Izbjeglički kamp
Izbjeglički kamp Foto: Afp
Vlasti su počele prazniti prenapučeni izbjeglički kamp na talijanskom otoku Lampedusa blizu sjevernoafričke obale, a mornarica je u nedjelju ujutro prevezla 600 migranata u Porto Empedocle na Siciliji.

Brod se potom vratio na Lampedusu kako bi prevezao još 600 ljudi. Preseljenje je uslijedilo kao odgovor na nedavna izvješća i nemile događaje na otoku.

U kampu koji je predviđen za boravak samo 350 osoba, krajem prošlog tjedna bilo je više od 1800 migranata.

U tjednu koji slijedi očekuje se dolazak većeg broja migranata na otok te vlasti nastoje isprazniti i očistiti kamp što je prije moguće. Prefekt Agrigenta na Siciliji, koji je nadležan za Lampedusu, odredio je rok do utorka.

Izvještaji o uvjetima života u kampu izazvali su bijes javnosti. Naime, bivša gradonačelnica Lampeduse Giusi Nicolini objavila je na Facebooku slike i video koji prikazuje prepune kante za otpad, brda smeća na stazama i ljude kako leže na starim pjenastim madracima na otvorenom.

Među migrantima su također trudnice i djeca. "Slike bi mogle biti iz Libije, ali ne - ovo je Italija", napisala je Nicolini.

Flavio Di Giacomo iz UN-ove Organizacije za migracije (IOM) u tvitu je situaciju opisao kao skandal. Dodao je da nije problem broj migranata koji pristižu već loš sustav njihovog raspoređivanja.

Pročitajte i ovo Otpad u Zagrebu - 1 PROBLEMI SA SMEĆEM Skandalozni prizori: Azbestne ploče i građevinski otpad blizu vodocrpilišta za Zagreb - "Gorjelo je, izgledalo je katastrofalno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kršili ženevsku konvenciju? Dijete izbjeglica optužuje hrvatsku i slovensku policiju za nasilje i protjerivanje: "Pet je puta vraćen iz Hrvatske u BiH, konstantno je bio izložen nasilju"

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova ove je godine zabilježilo više od 30.000 ljudi pristiglih u zemlju brodovima. Taj broj uključuje i one koji su stigli na Lampedusu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene