Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAŠNI DETALJI TORTURE DŽIHADISTA

Žene tukli motkama i lancima, ovako su reagirale u trenutku kad su oslobođene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su sirijske demokratske snage (SDF) potpomognute američkim zračnim udarima preuzele potpuni nadzor nad sjevernim gradom Manbidžom blizu turske granice odakle su se povukli svi borci ekstremističke Islamske države, sreći stanovnika tog grada, posebice žena, nije bilo kraja.

Američke snage su ušle u sjedište ISIL-ove vjerske policije u Manbidžu gdje su žene mučene i premlaćivane željeznim motkama i lancima ako bi bile uočene bez pokrivala na licu.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Slika nije dostupna Narušeni odnosi ŠOKIRAO SVIJET 'Turska i džihadisti u tajnosti pregovaraju'

Sirijski demokratske snage osvojile su tu zgradu ovog tjedna i objavili video snimke stravičnog aparata za mučenje kojeg su unutra pronašli. ISIL je naime, promatrao odjeću i ponašanje lokalnih stanovnika i ako bi uočili kršenje strogih šerijatskih zakona, primjerice ljude koji puše ili žene koje bi na tržnici skinule nidžab s očiju da vide što kupuju, dovodili bi ih na mučenje u 'Hasba centar', tj. vjersku policiju.

Borci ISIS-a bi zatvorenike u vjerskom policijskom centru držali za dva dana, a zatim su ih premještali negdje drugdje. No, ako su zatvorenici imali novca, ponekad su mogli odmah otići.

Pod kojom su torturom živjeli najbolje pokazuju fotografije sretnih lica, posebice žena i djece, nakon što je SDF preuzeo potpuni nadzor nad Manbidžom. Žene su, od sreće grlile vojnike koji su ih oslobodili i spaljivale nidžabe koje su bile prisiljene nositi pod režimom Islamske države.

SDF sada pročešljava grad nakon što su se povukli svi militanti Islamske države, javlja Reuters i prenosi da su oslobodili 2.000 civila koje su kao taoce za živi štit uzeli militanti pri povlačenju.

'Grad je sad potpuno pod našim nadzorom, no sada provodimo operaciju čišćenja', rekao je agenciji Reuters glasnogovornik SDF-a Šarfan Darviš iz Kurdskog vojnog vijeća.

Agencije su ranije prenijele da je IS oteo 2.000 civila koristeći se njima kao živim štitom u bijegu iz Manbidža i da je među njima bilo žena i djece.

Demokratske snage Sirije (DFS), potpomognute savezom Kurda i Arapa u petak su objavile da je 'oslobođen' Manbidž blizu turske granice iz ruku IS-a nakon ofenzive koja je trajala više od dva mjeseca kako bi se iz grada protjerala ta ekstremistička skupina.

DFS je počeo veliku ofenzivu krajem svibnja, uz pomoć međunarodne zračne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama kako bi oslobodio Manbidž koji je ISIL držao od 2014. godine. (S.D.M./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene