Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu izdržali uzlet IS-a

TERORISTI OD KOJIH JE DRHTAO SVIJET PRIZNALI: 'Gotovi smo. Rastrgani smo na djeliće.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođe Al-Kaide priznali su: 'Gotovi smo.'

Najmoćnija teroristička organizacija na svijetu, zloglasna Al-Kaida, danas je rastrgana na djeliće, do čega je ju je doveo snažan uzlet druge terorističke skupine, one Islamske države.

Al-Kaida je samo sjena nekada moćne skupine koju je predvodio Osama bin Laden. Ostala je bez sredstava financiranja/sponzora i novih regruta jer su se svi štovatelji džihadizma i militantnog islamizma okrenuli daleko aktivnijem IS-u koji je prije godinu dana proglasio tzv. Kalifat te osvaja nova područja Iraka i Sirije.

Viskopozicionirani članovi Al-Kaide, jordanski propovjednik Abu Qatada i duhovni vođa Abu Muhammad al-Maqdisi, kazali su za Guardian kako je njihova grupa ozbiljno pogođena uzletom Islamske države.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić Tužno i emotivno Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine" BiH: Uhićen zbog terorizma - 4 tražen u svijetu Na granici s Hrvatskom uhićen muškarac povezan s terorizmom

VRBOVALA ME ISLAMSKA DRŽAVA Ispovijest Muhedina Gegića, bjegunca iz ratnog pakla

'Al-Kaida više nema organizacijsku strukturu. Naš vođa Ayman al-Zawahiri odsječen je od svojih komandanata na terenu, a jedino što grupu još drži je kakva-takva lojalnost', kazao je al-Maqdisi.

Quatada je pak izjavio da Islamska država dobiva rat protiv Al-Kaide, i onaj na zemlji i onaj u medijima, prenosi IBT.

Al-Kaida je potpuno marginalizirana kad je riječ o globalnom džihadizmu, slažu se i analitičari.
U tijeku je rat između Al-Kaide i IS-a, a Sjedinjene Američke Države bore se uhvatiti korak s tektonskim pomacima unutar globalnog jihadi pokreta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene