Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Balistički projekti

Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju

Fateh-110
Fateh-110 Foto: Afp
Iran je Rusiji poslao veliki broj snažnih balističkih projektila, reklo je Reutersu šest izvora, produbljujući vojnu suradnju između dviju zemalja pod sankcijama SAD-a i EU-a.

Opskrba s oko 400 projektila uključuje mnoge balističke rakete kratkog dometa klase Fateh-110, poput Zolfaghara, rekla su tri iranska izvora. Ova cestovna mobilna raketa sposobna je pogoditi ciljeve na udaljenosti između 300 i 700 km, kažu stručnjaci.

Iransko ministarstvo obrane i Revolucionarna garda, elitne snage koje nadziru iranski program balističkih projektila, odbili su komentirati. Rusko ministarstvo obrane također nije dalo komentar.

Pročitajte i ovo Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više"

Isporuke su počele početkom siječnja nakon što je dogovor finaliziran na sastancima krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i sigurnosnih dužnosnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, rekao je jedan od iranskih izvora.

Iranski vojni dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti informacija, rekao je da su bile najmanje četiri isporuke projektila i da će ih biti još sljedećih tjedana.

Pročitajte i ovo Lina Dollar - 1 istraga u tijeku Roditelji u subotu ujutro s djetetom došli na pedijatriju, nakon obrade je otpušteno, tijekom noći je preminulo: "U tijeku su izvidi i dokazne radnje"

Drugi visoki iranski dužnosnik rekao je da su neki od projektila poslani u Rusiju brodom preko Kaspijskog jezera, dok su drugi prevezeni zrakoplovom.

"Bit će još isporuka. Nema razloga da to skrivamo. Dopušteno nam je izvoziti oružje u bilo koju zemlju koju želimo", rekao je drugi iranski dužnosnik.

Ograničenja Vijeća sigurnosti UN-a na iranski izvoz nekih projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u listopadu. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Europska unija zadržale su sankcije na iranski program balističkih projektila zbog zabrinutosti oko izvoza oružja njegovim saveznicima na Bliskom istoku i Rusiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene