Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štite javnost od zapadne kulture

Iran provodi racije u potrazi za barbikama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska policija zadužena za zaštitu moralnih vrednota intenzivno provodi racije i traga za Barbie lutkama.

Policija traga za barbikama kako bi zaštitila javnost od opasnog utjecaja zapadne kulture koja ugrožava islamske vrijednosti, izjavili su prodavači u trgovinama igračkama u Teheranu. Dok zapadne zemlje uvode do sada najoštrije sankcije protiv Irana, a napetosti rastu zbog njegovog nuklearnog programa, zabrana Barbie lutaka u sklopu je 'mekog rata' koji su pokrenule vlasti u zemlji protiv dekadentnog utjecaja zapada.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Hague uvjeren da će EU nametnuti nove sankcije Iranu

>> Žele masovnu proizvodnju ćelavih barbika

'Prije otprilike tri tjedna (policija za moral) došla je u našu trgovinu i zatražila je da uklonimo sve Barbie lutke', rekao je prodavač u jednoj trgovini igračkama u sjevernom Teheranu. Iranski vjerski čelnici prvi put su 1996. godine proglasili Barbie neislamskom lutkom zbog njezinih 'destruktivnih kulturnih i društvenih posljedica', ali se ona do nedavno otvoreno prodavala u trgovinama igračkama.

Nova odluka izdana prije otprilike tri tjedna prisilila je prodavače da sakriju Barbie lutke iza ostalih igračaka kako bi zadovoljili potražnju na tržištu i istodobno izbjegli da im policija zatvori trgovinu. Godine 2002. na tržište su plasirane službeno odobrene lutke, ženska Sara i muška Dara, odjevene u tradicionalne iranske nošnje. S tim da je Sarina 'garderoba' zadovoljila sva islamska pravila odjevanja za žene. Sara i Dara trebale su smanjiti potražnju za barbikama, ali je njihova prodaja išla slabo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene