Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza se zaoštrava

Hague uvjeren da će EU nametnuti nove sankcije Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je u nedjelju da je uvjeren da će Europska unija nametnuti dalekosežne sankcije iranskoj naftnoj industriji, a moguće i drugim sektorima na sastanku EU-a 23. siječnja.

'Uvjeren sam da ćemo usvojiti vrlo važne dodatne mjere protiv Irana na sastanku ministara vanjskih poslova 23. siječnja, koje će pokriti naftni sektor, a moguće i druge sektore', rekao je William Hague za Sky News.

Također je rekao kako se nada da će se članice Europske unije moći dogovoriti o daljnim sankcijama protiv Sirije u roku od idućih 10 dana zbog sirijskog gušenja protuvladinih prosvjeda.

Članice EU-a u načelu su se dogovorile da će zabraniti uvoz iranske nafte zbog nuklearnog programa Teherana. One rade na detaljima oko toga kako će se provoditi zabrana kako bi sve bilo spremno za sastanak ministara vanjskih poslova 23. siječnja.

Iran je zaprijetio da će zaustaviti protok nafte kroz Hormuški tjesnac u slučaju nametanja sankcija na njegov izvoz, što bi bio potez koji bi mogao dovesti do vojnog sukoba s državama koje ovise o nafti iz Perzijskog zaljeva.

Pročitajte i ovo Ročnici, ilustracija Veliko istraživanje Većina Europljana želi jaču industriju naoružanja: Objavljeno koji su prioriteti stanovnika EU-a Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju

>>EU najavljuje nove sankcije Iranu


Britanija neće pozivati na vojnu akciju protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa, ali ne isključuje nijednu opciju, kazao je Hague. Istaknuo je da je Iran i dalje na 'opasnom putu' koji bi mogao dovesti do širenja nuklearnog naoružanja diljem Bliskog istoka što bi bilo krajnje opasno za iranski narod, regiju i mir u svijetu.

Hague je odbacio bilo kakvu umiješanost Londona u ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika prošlog tjedna i nije želio nagađati tko bi mogao biti odgovoran za to ubojstvo. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene