Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Klimava logika'

Iran osudio stavljanje Hezbolaha na 'crnu listu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u utorak osudio odluku Europske unije da stavi oružano krilo libanonske militantne skupine Hezbolaha na popis terorističkih organizacija i priopćio da je to 'u suprotnosti sa svim političkim i pravnim normama, iznanađujuće i neprihvatljivo'.

Potaknuta sumnjom da je vojno krilo Hezbolaha odgovorno za bombaški napad na autobus u Bugarskoj te da je umiješano u rat u Siriji, Europska unija pristala je u ponedjeljak dodati oružano krilo Hezbolaha na popis terorističkih organizacija. Moćni libanonski šijitski pokret i iranski saveznik izazvao je posljednjih mjeseci zabrinutost Europe i svijeta jer je poslao tisuće boraca na stranu sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada i tom intervencijom preokrenuo odnos snaga u građanskome ratu koji traje već dvije godine.

>> Europska unija proglasila Hezbolah TERORISTIČKOM organizacijom

Velika Britanija i Nizozemska dugo su od ostalih članica EU-a tražile da se uvedu sankcije toj skupini, na temelju dokaza da Hezbolah stoji iza prošlogodišnjega napada na autobus u bugarskome gradu Burgasu, u kojem je ubijeno petero Izraelaca i njihov vozač.

Dosad su se mnoge europske vlade opirale lobiranju Washingtona i Izraela da se Hezbolah stavi na "crnu listu" i upozoravale da bi takav potez mogao pojačati napetost na Bliskom istoku i destabilizirati Libanon u kojem je Hezbolah dio vlade i koji posljednjih godina dominira politikom te zemlje.

"Etiketiranje skupine otpora, koja se bori protiv invazije i okupacije i koja legalno, uz potporu naroda, sudjeluje u libanonskoj vladi, temelji se na klimavoj logici", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u izjavi postavljenoj na internetskoj stranici ministarstva.

"Taj je čin izveden zbog nekih utjecajnih članica Europske unije i u suprotnosti je sa svim političkim i pravnim normama, iznenađujuć i neprihvatljiv", istaknuo je iranski ministar vanjskih poslova, ocijenivši da će od te odluke EU-a najveću korist imati Izrael. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene