Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo dan nakon ukidanja

U Iranu bijesni zbog novih američkih sankcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo jedan dan nakon što je na snagu stupio sporazum o nuklearnom programu između velikih sila i Irana, uvode se ove sankcije zbog testiranja balističkih raketa 10. listopada i 21. studenoga.

Iran je u ponedjeljak priopćio da su novi američki potezi usmjereni prema zauzdavanju programa balističkih projektila "nelegitimni", poručivši da će nastaviti s razvojem konvencionalnog vojnog oružja.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

SAD je u nedjelju uveo sankcije za 11 tvrtki i osoba jer su omogućavali dopremu komponenti za balističke projektile u Iran "zametanjem tragova" o njihovu stvarnom odredištu putem mreže "paravan" tvrtki, dan nakon ukidanja niza mjera proglašenih zbog iranskog nuklearnog programa.

Više Iranaca i mreža tvrtki baziranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kini dodani su na američku financijsku crnu listu, objavilo je američko ministarstvo financija. Njihova eventualna imovina u SAD-u će biti zaleđena i zabranjeno im je poslovati s američkim tvrtkama.

"Islamska Republika odgovorit će na te oštre i propagandističke mjere nastavkom svog legalnog programa još snažnije nego prije i razvojem svojih obrambenih kapaciteta", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Iran prozvao Washington za prodaju oružja

Samo jedan dan nakon što je na snagu stupio sporazum o nuklearnom programu između velikih sila i Irana, uvode se ove sankcije zbog testiranja balističkih raketa 10. listopada i 21. studenoga, što je UN ocijenio kršenjem rezolucije iz 2010., koja Iranu zabranjuje korištenje balističkih projektila zbog straha da ne budu opremljeni nuklearnom bojevom glavom.

Iran ističe da se radi isključivo o konvencionalnim bojevim glavama te proziva Washington da svojim saveznicima na Bliskom istoku prodaje oružje u vrijednosti više milijardi dolara godišnje kojim se vrše "ratni zločini protiv Palestinaca, Libanonaca i u najnovije vrijeme protiv stanovnika Jemena".

"Američke sankcije protiv iranskog programa balističkih projektila nemaju pravni niti moralni legitimitet". izjavio je glasnogovornik ministarstva Hosein Jaberi Ansari. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene