Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 3,67 na 5 posto

Iran će podići razinu obogaćivanja uranija: Emmanuel Macron još uvijek pokušava spasiti nuklearni sporazum

Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp
Francuska i Iran složili su se razmotriti mogućnosti za obnovu dijaloga kako bi se pokušao očuvati nuklearni sporazum Teherana s velikim silama, objavio je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron. To tog je razgovora došlo nakon što je neimenovan dužnosnik rekao da će Iran u nedjelju objaviti da će podići razinu obogaćivanja uranija na pet posto.

Macron je u subotu svom iranskom kolegi Hasanu Rohaniju u jednosatnom telefonskom razgovoru izrazio duboku zabrinutost zbog opasnosti slabljenja nuklearnog sporazuma i posljedica koje će nužno uslijediti, objavila je Elizejska palača.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

"Predsjednik Republike dogovorio se s iranskim kolegom da će do 15. srpnja razmotriti mogućnosti obnove dijaloga između dvije strane", stoji u priopćenju koje je objavio Macronov ured.

U priopćenju se dodaje da će Macron nastaviti razgovarati s iranskim vlastima i drugim uključenim stranama kako bi se "pokrenulo smanjivanje napetosti vezano uz iransko nuklearno pitanje".

Jedan je iranski dužnosnik ranije u subotu rekao da će Teheran u nedjelju objaviti da će podići razinu obogaćivanja uranija na pet posto, što je iznad limita koji je postavljen u nuklearnom sporazumu iz 2015. sklopljenom sa šest velikih sila.

"Glavna objava sutra bit će podizanje razine obogaćivanja na pet posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma.

Tenzije između Teherana i Washingtona postoje od prošle godine kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Po tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uranij do 3,67 posto, što je daleko ispod 20 posto koliko je dostizao prije nego je postignut sporazum.

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u svibnju objavio da će postupno odustajati od obveza iz sporazuma. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene