Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno izvješće IISS-a

Iran bi mogao imati nuklearno oružje za dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran bi mogao posjedovati nuklearno oružje za godinu i pol do dvije ako to njegovi čelnici budu željeli, objavio je u četvrtak ugledni institut IISS.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u svom je izvješću objavio da posjeduje dokaze koji pokazuju 'izvan osnovane sumnje' da se Iran približava sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja, te da će to biti u stanju za najviše dvije godine ako to njegovi čelnici odluče.

IISS, sa sjedištem u Londonu, tvrdi da su sadašnje iranske zalihe nisko obogaćena uranija, ako se dodatno obogate, dostatne za proizvodnju jedne do dvije nuklearne bombe. Ako Iran nastavi s obogaćivanjem na maksimalnoj razini, 'potrebno je nešto više od godinu i sedam mjeseci da se proizvede količina dostatna za prvu bombu', navodi se u izvješću.

Međunarodna zajednica već osam godina pokušava natjerati Iran da odustane od obogaćivanja uranija jer strahuje da režim u Teheranu želi proizvesti nuklearno oružje. Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je sankcije Iranu zbog toga što je odbio prekinuti obogaćivanje uranija. Iran pak tvrdi da ima pravo razvijati nuklearnu tehnologiju, te naglašava da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u civilne svrhe.

Podsjećamo, da su pregovori Irana i skupine 5+1 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka) o nuklearnom pitanju krajem siječnja u Istanbulu završili bez rezultata.

(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene