Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Otet nadbiskup, njegovi čuvari ubijeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kaldejskog nadbiskupa Mosula otela su u petak u tom gradu na sjeveru Iraka trojica naoružanih muškaraca koji su ubili trojicu njegovih osobnih čuvara, objavio je časnik iračke vojske.

"Naoružani muškarci oteli su svećenika Faraja Rahoua u četvrti Nour, u istočnom dijelu Mosula. Ubili su njegova vozača i dvojicu osobnih čuvara", izvijestio je pukovnik Haled Abdel Sattar koji je zatim rekao da je Rahou bio kaldejski nadbiskup Mosula.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

Kako navodi pukovnik, nadbiskup je otet nakon mise u crkvi Al Safina, dok se vraćao kući.

Mosul, u kojemu većinu čine sunitski Arapi, prijestolnica je pokrajine Ninive, jedne od najnemirnijih u zemlji, u koju je nedavno došao velik broj pristaša Al Qaide, kako tvrdi američka vojska.

Meta niza bombaških napada u siječnju su bile kršćanske crkve i zgrade u Mosulu, na sjeveru zemlje, pri čemu su bile ranjene četiri osobe i pričinjena je manja materijalna šteta na zgradama.

Dva svećenika biskupije Mosul bila su oteta u listopadu 2007. na devet dana, a u lipnju iste godine jedan svećenik i trojica đakona ustrijeljeni su ispred crkve u tome gradu. Sirijski nadbiskup Mosula, monsinjor Gorges Casmoussa isto je bio otet na 24 sata u siječnju 2005.

Kaldejci, katolici istočnog obreda, najveća su kršćanska zajednica u zemlji i jedna od najstarijih kršćanskih crkava.

Nakon američke invazije u ožujku 2003. mnogi irački kršćani, kojih je bilo 800.000, pobjegli su iz zemlje ili su se naselili u iračkom Kurdistanu budući da su bili česta meta ekstremističkih skupina.

Koncem studenoga 2007. papa Benedikt XVI. imenovao je kardinalom kaldejskog patrijarha Emmanuela III. Dellyja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene