Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje obruča

NAPAD NA OPSKRBNE LINIJE DŽIHADISTA Iračke snage odsijecaju Mosul od Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke paravojne snage počele su operaciju u subotu kako bi zauzele grad Tal Afar od skupine Islamske države i prerezale opskrbne linije iz Mosula u Siriju, rekao je glasnogovornik.

Snage Hašed al Šabija, paravojne krovne organizacije u kojoj dominiraju šijitske milicije što ih podupire Iran, u velikoj mjeri bile su na rubu kad je prošli tjedan počela operacija preuzimanja Mosula od IS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednje upozorenje SAD-a "Svi džihadisti koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti" Slika nije dostupna Džihadisti u rasulu Iračka vojska zauzela zloglasni zatvor blizu Mosula

"Cilj operacije jest prerezati linije opskrbe između Mosula i Rake i stegnuti obruč oko IS-a u Mosulu te osloboditi Tal Afar", rekao je glasnogovornik Hašeda Ahmed al Asadi za AFP, govoreći o najjačem uporištu IS-a u Iraku i Siriji.

Asadi je rekao da je cilj operacije preuzeti grad Hatru i Tal Abtu kao i Tal Afar, kazao je Asadi.

Operacija bi mogla primaknuti borbe drevnom gradu Hatri, smještenom sjeveroistočno od grada istoga imena, mjestu s UNESCO-va popisa svjetske baštine koje je već jednom IS razarao.

Upletanje šijitskih milicija u operaciju za Mosul izvor je sporova jer neki od vodećih zapovjednika Hašeda ustraju na tome da ne planiraju ući u većinski sunitski grad.

Irački Kurdi i sunitski arapski političari protive se upletanju, kao i Turska, koja je vojno prisutna istočno od Mosula unatoč ponovljenim zahtjevima Bagdada da se povuče.

Veze između Hašeda i koalicije pod vodstvom SAD-a koja se bori protiv IS-a također su napete, ali paravojske imaju raširenu podršku među pripadnicima iračke šijitske većine.

Tal Afar bio je šijitski većinski grad prije nego što su ga sunitski ekstremisti IS-a preuzeli 2014. a njegovo zauzimanje bio je glavni cilj šijitskih vojnih snaga.

IS je 2014. preuzeo velika područja sjeverno i zapadno od Bagdada, no iračke snage su otad vratile značajni teritorij i Mosul je posljednji veliki grad u Iraku koji drže džihadisti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene