Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga ponovno otvorena

Inspektori UN-a vratili se u Damask zbog kemijskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci UN-a doputovali su u Damask kako bi nastavili istragu o korištenju kemijskog oružja.

Ekipa pod vodstvom Akea Sellstroma mora provjeriti je li kemijsko oružje korišteno u 14 navrata u Siriji tijekom 30 mjeseci sukoba. Stručnjaci ne moraju odrediti tko je odgovoran za takve napade.

Skupina je stigla u Siriju prošlog mjeseca i zaključila u izvješću predstavljenom 16. rujna da je višekratno korišteno kemijsko oružje. Postoje dokazi da je plin sarin korišten u napadu u istočnoj Guti, blizu Damaska, 21. kolovoza, piše u izvješću.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

>>Snajperisti u Siriji pucali po vozilu s inspektorima UN-a

Sellstrom je istaknuo da se radi o izvješću po etapama. 'Bilo je drugih optužbi predstavljenih glavnom tajniku UN-a, iz ožujka, protiv dviju strana. Treba ispitati njih oko 13 ili 14', kazao je on nedavno.

Istaknuo je da se ekipa nada podnijeti konačno izvješće o svim optužbama 'možda krajem listopada'.

Napad od 21. kolovoza za koji su oporba i zapadne zemlje optužile režim potakla je Washington da zaprijeti Damasku vojnom akcijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene