441976
441976
441976
441976
441976

Ima 10 godina i 192 kilograma; Liječnici kažu - zdrav je!

  • , 02.07.2016., 09:36
  • Autor:
  • komentara

Arya Permana, 10-godišnjak iz Indonezije, težak je čak 192 kilograma. Zbog straha da ne umre roditelji su ga dlučili podvrgnuti rigoroznoj dijeti iako liječnici kažu kako je Arya - zdrav.

 
 
 
 
Najdeblji dječak na svijetu - 10 godina i 192 kilograma (Screenshot YouTube)
Najdeblji dječak na svijetu - 10 godina i 192 kilograma (Screenshot YouTube)

Arya Permana iz zapadne provincije Java u Indoneziji može nositi samo sarong jer mu nijedna druga odjeća ne pristaje. Inače jede pet obroka dnevno koji sadržavaju rižu, ribu, govedinu, povrtnu juhu i tempeh. Jedna njegova porcija dovoljna je da nahrani dvije odrasle osobe.

Spava s glavom naslonjenom na zid tako da može disati. Zbog toga na čelu ima trajnu modricu. U školu više ne ide jer zbog debljine ne može hodati. Njegova majka Rokayah kaže kako je konstantno gladan.

'Ima enorman apetit. Stalno je umoran i žali se da mu ponestaje daha. Samo jede i spava, a između uskoči u kadu i tamo ostaje satima', očajna je njegova 35-godišnja majka.

Roditelji su ga odlučili staviti na rigoroznu dijetu. Već neko vrijeme jede samo smeđu rižu.

'Rapidno raste i vrlo sam zabrinuta za njegovo zdravlje. Ne znam nijedan drugi način kako da se još više ne udeblja osim da mu dajem manje hrane', kazala je Rokayah. 'Zbog debljine jedva da može hodati. Želim da moj sin ide u školu i igra se s drugom djecom u susjedstvu'.

Arya, drugi sin Rokayahe i njezina supruga Ade Somantrija, 45-godišnjeg farmera, rođen je kod kuće prirodnim putem i težio je normalnih 3,2 kilograma. Već kada je imao dvije godine bio je abnormalno težak za svoju dob. Unatoč tomu, njegovi roditelji tada još nisu bili zabrinuti.

'Bio je deblji od svog starijeg brata i druge djece u selu, no tada se još nismo zabrinjavali. Mislili smo da je zdravo, sretno dijete. No, nekoliko godina kasnije njegova težina se otela kontroli, shvatili smo da pati od nekakvog poremećaja i da mu treba liječnička pomoć.

Rokayah i Ade odveli su ga kod nekoliko liječnika, no iznenađujuće, oni nisu pronašli ništa abnormalno u njegovoj alarmantnoj težini.

'Rekli su nam da ga odvedemo u neku bolju bolnicu ako mislimo da mu je potrebna liječnička pomoć. Potrošio sam već gomilu novca na liječnike, ali ja sam siromašni farmer koji jedva spaja kraj s krajem i to je veliki izazov za mene. Nemam dovoljno novca ni da kupim dovoljno hrane da zadovoljim njegov ogroman apetit. Posuđujem novac kako bi Arya mogao jesti. Naravno, ne mogu ga držati gladnim. Iscrpljen sam i ne mogu si prijuštiti skupe bolnice. No, ndam se da će moj sin jedan dan biti potpuno normalan', kazao je dječakov otac Ade koji zarađuje oko 1.200 kuna mjesečno.

Lokalni mediji izvještavaju kako Arya postaje prava turistička atrakcija. Počelo je sa znatiželjnicima iz okolnih sela, no kako se danas informacije brzo šire, sve više ljudi dolazi vidjeti najdebljeg dječaka na svijetu. 
  

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se