454453
454453
454453
454453
454453

ZEMLJA KOJA PRIŽELJKUJE HRVATSKE TURISTE "Dođite, pomoći ćemo vam"

  • , 22.10.2016., 12:02
  • Autor:
  • komentara

Indija, jedna od najvećih zemalja svijeta s 1,5 milijardi stanovnika i iznimno bogatom kulturom, poviješću, gastronomijom, razvijenim gospodarstvom i turističkom industrijom, želi privući više od sadašnjih oko 11 milijuna stranih turista, pa tako i iz Hrvatske.

 
 
 
 
Indija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Indija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Istaknuto je to uz ostalo na predstavljanju indijske turističke i druge ponude krajem ovog tjedna u Zagrebu, koje je u organizaciji Veleposlanstva Indije u hotelu Sheraton okupilo 60-ak predstavnika hrvatskih turističkih agencija, hotelijera i drugih postojećih i potencijalnih partnera indijskog turizma.

Prezentaciju indijske turističke ponude, s naglaskom na njezinu različitost i bogatstvo, održao je asistent direktora ureda Indijske turističke organizacije u Frankfurtu Jitendra Jadhav, napominjući da su u zadnjih par godina krenuli s jačom promocijom pod sloganom "Incredible India" po europskim zemljama, ali i šire u svijetu, s ciljem privlačenja više stranih turista.

"Indija nudi različitu i bogatu ponudu turističkih proizvoda za cijelu godinu, od lokalne kulture i tradicije, do luksuznih hotela i obiteljskog smještaja, povijesnih tvrđava, hramova, pustinjskog, gradskog, sportskog i ski turizma, ruralnog, adrenalinskog, shoping, gastro, kongresnog i sve više i zdravstvenog turizma, u čemu smo i rastuća destinacija u svijetu", naglasio je Jadhav.

Spomenuo je i da u Indiji postoji dobro razvijena prometna mreža, od zračnog povezivanja do onog sa luksuznim i planinskim vlakovima te drugim vrstama prijevoza koji olakšavaju putovanje po zemlji, a naglasio je i da Indija do 2020. želi postati treće najveće avio-tržište u svijetu.

Poziv Hrvatskoj na suradnju i putovanja u Indiju

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Sandeep Kumar kazao je da Indija čini sve što može kako bi olakšala dolazak stranih turista u zemlju, što zbog viza često nije jednostavno. Stoga rade na načinima da se olakša i ubrza njihovo izdavanje, od kojih je jedan i izravno javljanje u veleposlanstva, koja vize rješavaju što brže mogu.

"Vize možda za neke predstavljaju problem, no činimo sve po tom pitanju, pa se tako sada u Hrvatskoj na te vize čeka oko dva dana odnosno dan manje nego prije. Pozivam sve koje zanima turistička suradnja s indijskim partnerima, kao i građane koji žele putovati u Indiju da nam se jave u Veleposlanstvo i pomoći ćemo im", poručio je Kumar.

Naglasio je i da je Indija vrlo sigurna i čista zemlja, mada ima i drugačijih mišljenja, kao i da su njezini ljudi iznimno gostoljubivi domaćini. No, istaknuo je i da svatko tko putuje u Indiju treba biti, kako je kazao "otvorenog uma i ne očekivati ono što ima u svojoj zemlji, jer je tamo sve drugačije, što je u konačnici i smisao putovanja - otkriti i doživjeti nešto novo".

Za hrvatsko tržište je istaknuo da nije ništa manje važno za indijski turizam nego bilo koje drugo iz Europe i svijeta. Iako još relativno mali broj hrvatskih građana putuje u tu zemlju poslom ili turistički, vjeruje da će se to poboljšati u idućim godinama uslijed jačanja gospodarske suradnje, turističke promocije, ali i standarda hrvatskih građana.

Indija nije jeftina, ali je poput Hrvatske još povoljnija od mnogih zemalja

"Indija više nije jeftina zemlja, kao što više nije ni Hrvatska, mada se i od nas i od vas to još na nekim stranim tržištima očekuje, ali ipak smo nešto povoljniji po cijenama ponude i usluga nego neke druge zemlje, pogotovo u Europi i Amerikama", kazao je Kumar.

Čestitao je Hrvatskoj na turističkim rezultatima i rastućoj popularnosti u svijetu, koju smatra potpuno opravdanom s obzirom na ljepote zemlje i gostoljubivost, kao i na svakogodišnjem porastu dolazaka i noćenja indijskih turista. Oni tek otkrivaju Hrvatsku kazao je i dodao da bi ih moglo biti i više da se Hrvatska češće i više promovira na indijskom tržištu.

Iz Indije je u Hrvatsku ove godine, po podacima iz eVisitora, u prvih devet mjeseci došlo 29,6 tisuća turista ili oko 10 tisuća više nego lani, a ostvarilli su 69,4 tisuće noćenja ili oko 30 tisuća više nego lani.

Takve su brojke i Kumar i Pave Župan Rusković, konzultantica i bivša ministrica turizma, koja je bila na predstavljanju, ocijenili iznimno dobrim, pri čemu je ona kazala da vjeruje da će brojke biti i bolje s vremenom, čemu bi mogla pomoći i suradnja o kojoj, kako je istaknula, pregovaraju Croatia Airlines i Air India za lakše, a moguće i povoljnije letove, između dvije zemlje.

"Indija je izuzetno potentno turističko tržište u oba smjera, i za dolaske njihovih turista i za odlaske drugih kod njih, no zadnji put jaču promociju tamo smo imali daleke 2003. i nije čudo da nas Indijci još slabo poznaju, pogotovo što je to mlada nacija, s prosjekom godina stanovništva oko 30. Šteta je i ako se o Indiji još misli kao 'šporkoj' i nesigurnoj zemlji jer to nije tako, a ne treba zanemariti ni činjenicu da u informatici i općenito ICT tehnologijama postaju jedna od jačih zemalja svijeta i to sigurno donosi i mogućnosti njihove veće potrošnje na putovanjima", poručila je Župan Rusković. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se