Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inauguracija Donalda Trumpa

Ivana Petrović za DNEVNIK.hr otkriva kako diše Amerika: Nikad nisu bili ovako podijeljeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inauguraciju Donalda Trumpa prate velike mjere sigurnosti zbog kojih i novinari akreditirani za praćenje svečanosti moraju doći čak pet i pol sati ranije, a uza se ne smiju imati kišobrane, ruksake, torbe, pa čak ni boce s vodom, kaže Ivana Petrović, reporterka Nove TV koja se nalazi u Washingtonu.

"Imam dojam da Amerika nikad nije bila podjeljenija nego što je sad. Kod njih je običaj da, bez obzira jesu li naklonjeniji demokratskom ili republikanskom kandidatu, svi stanu iza izabranog predsjednika. Prilično im je izražena jedna vrsta svojevrsnog "ustavnog" domoljublja. No, ovaj put nije tako", kaže Ivana Petrović, reporterka Nove TV koja u Washingtonu prati inauguraciju Donalda Trumpa, novoizabranog predsjednika SAD-a.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske"

Petrović kaže da je ozračje prilično napeto, a sigurnosne mjere su izrazito velike. "U svemu ovome sudjeluje 32 tisuće policajaca, a o broju agenata tajne službe ni ne znamo ništa", kaže Petrović, dodajući da se u samom gradu, doduše, ne vidi više policajaca nego inače, ali ih ima veliki broj oko same zgrade Kongresa pred kojom će Trump prisegnuti u petak točno u podne (18 sati po srednjoeuropskom vremenu). 

Velike  mjere sigurnosti osjete i brojni novinari akreditirani za praćenje inauguracijske svečanosti. "Mi novinari koji imamo akreditacije moramo doći najkasnije u pola šest ujutro. Zabranjeno nam je nošenje kišobrana. Prijenosna računala možemo imati, ali ne i torbe ili ruksake, već ih možemo nositi u plastičnoj vrećici ili u platnenoj torbi. Hranu smijemo ponijeti, ali ne i vodu", kaže Petrović, koja se danas javlja iz zgrade Newseuma u koju mora doći bar sat vremena ranije zbog sigurnosne kontrole. 

U petak se u Washingtonu očekuje oko 300 tisuća prosvjednika protiv Trumpa, a za subotu se sprema veliki marš koji organiziraju žene

U Washingtonu se najviše priča o jednom detalju, a to je da će Donald Trump prisegnuti na dvije Biblije. Prisegnut će na Bibliju predsjednika Abrahama Lincolna iz 1861., ali će prisegnuti i na svoju privatnu Bibliju.

"U Washington se slijevaju cijele rijeke njegovih pristaša iz svih krajeva Amerike, što nismo mogli vidjeti putem agencija i mainstream medija. Svi su puni Trumpove ikonografije, njegovih slika i krilatice „Napravimo Ameriku ponovno snažnom“. Trump ima potporu jedne nove supkulturne skupine „alt-right“, alternativna američka desnica koja je doista mnogobrojna. On se javno od njih ogradio jer se u medijima uglavnom govorilo da je riječ o bijelim rasistima, ali kad se malo bolje pogleda oni su ipak jedna antiestablišment skupina koja još uvijek vjeruje u njegove transformacijske sposobnosti. Ako izgubi tu vjeru oni će protiv njega okrenuti svoj glas", kaže Petrović.

Dodatni teret Trumpu predstavljaju i kritike o njegovim vezama s Rusijom, kao i to što je Barack Obama u odlasku pojačao sankcije Rusiji.  

"Trump je sada okrenuo retoriku pa je u srijedu izjavio da je ruska intervencija u Siriji nešto najstrašnije što se moglo dogoditi, iakoje tijekom kampanje hvalio. Ali Trump je biznismen, čovjek koji je šest puta bankrotirao i uspio se izvući iz bankrota i on ima nos kako postojeću situaciju koja nije dobra upotrijebiti kao instrument kojim bi suparnika privolio na ustupke. Tako je u televizijskom intervjuu Putinu poslao poruku da će ukinuti sankcije protiv Rusije ukoliko Rusija smanji nuklearni arsenal. Očito mu savjetnici već sugeriraju da je nuklearni arsenal ozbiljno globalno pitanje. Inače, predsjednici Obama i Medvedev su 2010. godine u Pragu potpisali sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja. Od tada se mnogo toga promijenilo i taj sporazum danas, nažalost, nitko više ne spominje, a svi smo mislili da je to trenutak relaksacije odnosa Rusije i Amerike", kaže Petrović.
 

Sama inauguracijska svečanost stajat će oko 200 milijuna dolara, a očekuje se da će joj prisustvovati između 700 i 900 tisuća ljudi. To je dvostruko manje od prve inauguracije Baracka Obame

U petak 20.1.2017. na portalu DNEVNIK.hr uživo gledajte inauguraciju Donalda Trumpa. U Washingtonu se očekuje do 900.000 ljudi, a čitavi događaj osiguravati će gotovo 30.000 pripadnika snaga sigurnosti. Ivana Petrović uživo će o svemu izvještavati za Dnevnik Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene