Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokirani smo

HRW: Ukrajinska vojska i pobunjenici koristili kasetne bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladine snage u istočnoj Ukrajini koristile su kasetne bombe, a čini se da su isto radili i proruski separatisti, izvijestio je Human Rights Watch čije je sjedište u New Yorku.

Glasnogovornik vojnih operacije kijevske vlade i proruski separatisti koji se bore na istoku zemlje zanijekali su optužbe. No u priopćenju HRW-a stoji da je organizacija provela jednotjednu istragu u istočnoj Ukrajini gdje je od početka sukoba u travnju smrtno stradalo 3.700 ljudi, dokumentiravši podatak o korištenju kasetnih bombi.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Slika nije dostupna 2 dana prije izbora U novim sukobima u Ukrajini poginulo 5 osoba; Putin: 'Za sve je kriv Washington'

U priopćenju se kaže da se ne može nedvojbeno utvrditi odgovornost za brojne napade no da 'dokazi ukazuju na to da su za većinu napada izvedenih ovaj tjedan u Donecku kasetnim bombama odgovorne ukrajinske vojne snage'.

Hrvatska je spremna liječiti ukrajinske vojnike

'Šokira nas što se ovdje koristi oružje koje je većina drugih zemalja odavno zabranila', rekao je dužnosnik Human Rights Watcha Mark Hiznay. 'Ukrajinske vlasti odmah bi trebale obećati da kasetne bombe više neće koristiti i potpisati sporazum koji ih obvezuje da zabrane njihovu upotrebu.'

U 12 evidentiranih slučajeva je, tvrdi HRW, u eksplozijama kasetnih bombi ubijeno šest osoba, a više desetaka ih je ranjeno, no broj bi mogao biti i veći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene